Realtid

Svanberg överraskar med tidig rapport

administrator
administrator
Uppdaterad: 20 okt. 2008Publicerad: 20 okt. 2008

UPPDATERAD Ericsson släpper sin rapport i förtid och redovisar en ökad vinst för tredje kvartalet. Vd Carl-Henric Svanberg säger att Ericsson ska fortsätta spara och tror på en stagnerande mobilmarknad i finansorons spår.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Telekomjätten Ericsson redovisar ett rörelseresultat på 5,7 miljarder kronor för årets tredje kvartal. Motsvarande period i fjol var resultatet 5,6 miljarder kronor.

Resultatet efter finansnetto uppgick till 6,2 miljarder kronor jämfört med 5,6 miljarder kronor.

Omsättningen steg till 49,2 miljarder kronor jämfört med 43,5 miljarder kronor.

Rörelsemarginalen uppgick till 11,5 procent.

– Det är ett starkt kvartal. Vi har en bra försäljningsökning i alla regioner i världen, utom Europa som fortfarande är svagt, säger Ericssons vd Carl-Henric Svanberg till TT.

– Vi växer inom alla produktområden. Så det är en stark rapport, och det finns inga effekter i rapporten heller från finanskrisen, vilket det väl egentligen inte heller ska göra för den har ju kommit de senaste veckorna.

Delårsrapporten skulle ha släppts först på fredag. Att den skickas ut i förväg beror på att Ericsson har märkt att aktiemarknadens förväntningar legat för lågt.

– Vi kommer ju rätt mycket över förväntan. Förväntningarna har sjunkit den senaste månaden och ganska kraftigt på sista tiden utan att det egentligen kommit någon ny information ifrån oss eller branschen. Utan det har nog varit en allmänt ökad pessimism i ljuset av finanskrisen, säger Svanberg.

ANNONS

– Vi har samrått med Stockholmsbörsen och kommit överens om att vi snabbar upp rapporten så mycket som möjligt och därför går vi i dag.

TT: Överträffar ni era egna förväntningar?

– Lite grann gör vi nog det. Inte kanske så mycket på volymen, men när vi ser på marginaler och kostnader så går det ju i en positiv riktning.

Finanskrisen har inte hunnit påverka Ericsson – och kommer inte att göra det heller i någon större skala, tror Svanberg.

– Tittar man på hur det ser ut i branschen så är operatörerna i dag mycket välkonsoliderade, de har så gott som samtliga en stark finansiell position med små eller inga skulder och nettokassor. Näten är förhållandevis välfyllda och trafiken ökar ordentligt.

– Ur den aspekten kan man nog anta att finanskrisen som kris kommer inte att påverka branschen särskilt dramatiskt. Sedan är frågan vad som händer i slutändan med konsumenten.

Och Svanberg tror att Ericsson står starka i krisen.

– Vi är redan från början starkast placerad i branschen och vi har en stark finansiell position. Våra konkurrenter har stora skulder. Så utgångsläget för oss att förbättra positionen även om det kärvar är nog ganska gott.

ANNONS

Enligt Helena Nordman-Knutsson, telekomanalytiker på Öhman Fondkommission, är det sparprogrammen som har givit resultat.

– Kvartalsrapporten är mycket starkare än vad de själva hade tänkt, säger hon till TT.

Hon anser att det även beror på en stark försäljning.

– De har haft ett starkt kvartal men säger själva att de inte ser några glädjerop inför framtiden. De har samma utsikter och ser ingen ökning för marknaden.

Under tredje kvartalet har Ericsson haft omstruktureringskostnader på 2,0 miljarder kronor.

Vinsten efter finansnetto för niomånadersperioden uppgick till 15,3 miljarder kronor jämfört med 23,1 miljarder kronor, en minskning med 34 procent.

Omsättningen steg till 141,9 miljarder kronor mot 133,3 miljarder kronor.

Ericssons segment för mobilsystem, Networks, ökade sin omsättning med 16 procent under tredje kvartalet samtidigt som rörelsemarginalen växte från 8 procent till 11 procent.

ANNONS

För området Professional services redovisas en omsättningstillväxt på 7 procent och en rörelsemarginal på 16 procent, jämfört med 15 procent ett år tidigare.

Multimedia ökade sin omsättning med 10 procent och ökade rörelsemarginalen från 1 procent till 3 procent.

Ericssons omsättning i Latinamerika ökade under tredje kvartalet med 43 procent till 6,1 miljarder kronor. I Nordamerika var ökningen 44 procent till 4,3 miljarder, i Asien och Oceanien 17 procent till 14,1 miljarder kronor och i Central-, Östeuropa, Mellanöstern och Afrika 9 procent till 13,1 miljarder kronor.

I Västeuropa föll Ericssons omsättning i stället med 6 procent till 11,6 miljarder kronor.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS