Delar av Vin & Sprit kan förbli svenskt.
Sundsvall förhandlar med budgivare
Mest läst i kategorin
Lokala företrädare säger att de förhandlar med både Investor och internationella budgivare om en lösning som kan rädda Blossa glögg. Sundsvallskonsortiet vill liera sig med internationell storspelare för att köpa Vin & Sprits underliggande verksamhet.
Sundsvallskonsortiet består av fem entreprenörer som tillsammans lämnat in ett indikativt budförslag till den auktion som pågår kring utförsäljningen av Vin & Sprit.
De vill köpa Vin & Sprits två affärsområden Wine Group och V&S Distillers – de två delar som inte tillhör Absolut Vodka.
– Det är klart att en internationell aktör bara vill åt framgångssagan Absolut och inget annat. Då blir den underliggande verksamheten kvar och den skulle kunna behöva ett lokalt entreprenörskap, säger företagsledaren Ulf Söderberg som ingår i konsortiet.
Han vill förädla spritprodukter som är avsedda för den nordiska marknaden.
– Även om alkohol är tabubelagt är detta ett stort kulturarv, säger han till Realtid.se.
Ulf Söderberg tycker inte att man kan flytta produktion av svenska drycker som Blossa Glögg till Danmark.
– Eller svensk punsch till Finland. Vad skulle danskarna säga om vi producerade Gammeldansk i Sverige?
Ja, vad skulle det göra?
– Stänger man i Sundsvall ger man en signal till dansk, finsk eller polsk personal att dessa rationaliseringsprocesser kan leda till att all produktion kan hamna i Ukraina eller Kina för en dollar i timmen.
Lokal verksamhet är viktigt när det gäller produktion och för miljöfrågan, anser Ulf Söderberg.
– Och vad ger det för signaler om man stänger för att man kan tjäna plus 30 miljoner per år? Är det vad regeringen vill gå till val på – att inte ha kvar någon produktion av traditionsbundna drycker i landet?
Men ni är ju ingen välgörenhetsorganisation.
– Nej visst. Vi vill ju lyfta de lokala varumärkena med lokalt management och förädla produkterna ytterligare.
Hur det än blir är det bråttom för den redan uppsagda personalen på Vin & Sprits fabrik i Sundsvall.
Roger Möller är fackansvarig och har arbetat på fabriken i 33 år. Han såg ljusare på framtiden för några månader sedan.
– Nu känns det lite uppgivet. Man kan väl hoppas på att Sundsvallskonsortiet finns med i bakhuvudet. Men de kan inte köpa hela Vin & Sprit. Det är säkert kört för alla mindre eftersom prislappen ligger väldigt högt.
Personalen blev uppsagda förra sommaren.
– Vi får vara kvar till och med juli. Nu är vi 68 personer. Tolv har slutat och hittat andra jobb. Osäkerheten gör ju att folk sticker.
Roger Möller säger att processen har varit långrandig.
– Det konkreta beslutet togs i början av 07. Redan november 2006 började förslagen kring den här processen läggas fram.
På fabriken har de tidigare producerat svenska traditionella spritsorter som Skåne Akvavit, Grönstedts Cognac och Explorer samt hela glöggserien.
– Nu tillverkar vi bara Blossa glögg, OP Andersson och en legoprodukt (som Vin & Sprit inte äger). Allt annat har flyttats till Danmark och Finland.
Enligt Ulf Söderberg har Sundsvallskonsortiet en strategi kring den stora paketförsäljningen.
– Vi för förhandlingar med ett antal som vill köpa hela Vin & Sprit om att vi vill ta över den underliggande verksamheten. Vi för också samtal med Morgan Stanley och regeringen.
Investor och EQT anses inte vara några konkurrenter. Tvärtom tror Ulf Söderberg att dessa ”kompetenta industrimän” kan vara typen av köpare som är intresserade av att liera sig Sundsvallskonsortiet.
– Vi noterar att vi har kloka politiker och tjänstemän. Och inget ont om ledningen på Vin & Sprit, men de begår ett fatalt misstag om de stänger ner produktionen i Sundsvall. Får vi köpa den underliggande verksamheten kommer personal och produktion vara kvar i Sundsvall – och i Sverige, säger Ulf Söderberg.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.