16.000 anställda väntas få sparken på grund av dålig kostnadskontroll.
Storförlust skakar Sony
Mest läst i kategorin
Sämre konjunktur ger sämre efterfrågan för Sony som måste omorganisera verksamheten.
Den starka yenen drabbar även företaget som har stora kostnader i Japan men intäkter från andra länder, och därutöver gick Sonys julförsäljning dåligt. Den hårda konkurrensen inom hemelektronik har lett till stark priskonkurrens på Sonys produkter.
Det skriver Bloomberg och Financial Times.
Allt detta leder till att den vinst som Sony räknade med så sent som i höstas, nu väntas bli en storförlust. Och bedömare oroar sig nu enligt FT för om Sony har tillräckligt med kapital för att klara sig igenom krisen utan en stor omorganisation.
Sony meddelar nu om förestående omstruktureringar inom sina divisioner för elektronik, musik och film. Bland annat väntas Sony stänga ned en av sina fabriker i Japan. All tillverkning av tv-apparater väntas bli samlad till en enda fabrik. 16.000 anställda väntas få sluta från elektronikdivisionen.
Sony-aktien föll nästan 3 procent i Tokyo under torsdagen till 1.938 yen, före definitiva besked om omorganisationer inom Sony under torsdagkvällen japansk tid. Hela Sony är därmed värt totalt knappt 180 miljarder kronor enligt Bloomberg.
Analytiker undrar enligt FT om Sony nu verkligen kommer att vara villiga att tackla sin höga kostnadsnivå i Japan, och om torsdagens besked om åtgärder blir allt eller om det är början av en rad åtgärder för att slakta ”heliga kor”. Vissa av Sonys fabriker i Japan betraktas som legendariska under företagets historia, vilket kan leda till motvilja att skära ordentligt i kostnaderna genom att lägga ned dem.
Nikkei har rapporterat att Sony ska sparka 2.000 anställda i Japan, vilket enligt FT skulle innebära klart större personalnedskärningar utomlands eftersom Sony enligt FT sagt sig planera 8.000 uppsägningar och stängningar av 5-6 fabriker. Hittills har det offentliggjorts att en fabrik i Frankrike och en i USA ska stängas, med uppsägningar på totalt knappt 900 anställda.
Sonys bokföringsår varar från april 2008 till mars 2007, och företaget räknade i oktober med en vinst efter skatt på 14 miljarder kronor för detta år. Men under torsdagen ändrades det till en prognos om att det i stället blir en förlust på 14 miljarder. Analytikerna hade tidigare räknat med en förlust på nästan 7 miljarder kronor enligt Bloomberg.
Financial Times skriver att Sony under torsdagen meddelade att bolagets förlust före räntekostnader och skatt väntas bli 24 miljarder kronor under bokföringsåret, medan Sony i oktober räknat med en vinst för samma resultatmått på 18,5 miljarder.
Redan i julas sänkte Sony sin förväntade omsättning för bokföringsåret med 14 procent till 712 miljarder kronor.
Drygt 31 miljarder av resultatförsämringen före räntekostnader och skatt, härrör enligt FT från Sonys elektronikdivision. Och av denna resultatförsämring kommer i sin tur 23 miljarder från priskonkurrens och dålig konjunktur. Därtill kommer 6 miljarder kronor i negativ effekt på grund av föluster på värdepapper i Sonys försäkringsdivision.
Det är amerikanaren Howard Stringer som är vd för det japanska jätteföretaget, och nu ökar pressen på honom skriver nyhetsbyrån eftersom han tidigare fastlagt ett mål att Sony ska visa en vinst på 5 procent av omsättningen före räntekostnader och skatt.
En sämre konjunktur märks av brett över hela världen i så väl Japan och Europa som USA. Det dämpar privatkonsumtionen, och analysföretag räknar nu med att försäljningen av plattskärms-tv i världen väntas minska i år.
Fondförvaltaren Naoki Fujuwara på Shinkin Asset Management menar att Sony haft dålig kostnadskontroll, och kräver därför åtgärder för att sänka kostnaderna.
– Sonys tv-försäljning har ökat men verksamheten är ändå olönsam, vilket innebär att kostnadskontrollen är slarvig, säger han till Bloomberg.
I fredags i förra veckan framkom att Sonys hälftenägda mobiltelefon-tillverkare Sony Ericsson visade en förlust på drygt en kvarts miljard bara under fjärde kvartalet i fjol. Det var en mer än dubbelt så stor förlust som analytikerna räknat med.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.