Konkurrensverket anklagar stat och kommuner för att snedvrida konkurrensen i näringsverksamheter.
Statligt trixande snedvrider konkurrens
Mest läst i kategorin
Sverige är enligt organisationen OECD ett av de mest liberaliserade länderna i Europa, men har de senaste tio åren halkat efter i fråga om graden av statlig kontroll av offentliga företag på konkurrensutsatta marknader.
Det anser Konkurrensverket i sin rapport ”Väl fungerande marknader för ett konkurrenskraftigt Sverige”.
– Vi måste få tydliga regler för när, och hur, det ska vara tillåtet för offentliga aktörer att bedriva näringsverksamhet i konkurrens med andra aktörer på olika marknader. Huvudregeln bör vara att sådan verksamhet ska vara förbjuden, säger Claes Norgren, generaldirektör på Konkurrensverket.
Konkurrensverket framhåller att internationalisering och skärpt konkurrens gynnar välfärden i såväl rikare som fattigare länder. För att dra nytta av globaliseringen krävs enligt Konkurrensverket ytterligare reformer.
– Om företag i Sverige har möjlighet att växa och utvecklas på lokala och nationella marknader har de också stora chanser att lyckas internationellt. Därför är det viktigt att skapa förutsättningar för väl fungerande marknader, säger Claes Norgren.
Konkurrensverket pekar bland annat på lantmäteriverksamheten, som omsatte nära 400 miljoner kronor utanför stadsförvaltningen år 2005.
– Deras konkurrensutsatta verksamhet subventioneras genom anslag från offentlig sektor, säger Josefin Nilsson på Konkurrensverket.
Även tolktjänsterna drabbar det privata företagandet.
– Kommunerna har ett betydligt överskott på tolkar. Eftersom de redan har täckning för sina fasta kostnader kan de erbjuda lägre priser på den privata marknaden, säger hon.
Josefin Nilsson ger också exempel på Försvarsmakten, som säljer ut överskottsmaterial billigt. Andra är sjukhusen som marknadsför sina tvättanläggningar, SMHI säljer ut väderinformation, kommuner ställer upp med gymanläggningar, med mera.
De privata friskvårdsföretagens organisation, Frisk, anmälde förra året Friskis och Svettis till Skatteverket och Konkurrensverket. Friskis och Svettis får bidrag från kommuner och Riksidrottsförbundet och har dessutom förmånliga skatteregler.
– Det är svårt att komma åt. Privata aktörer och offentlig verksamhet tävlar inte på lika villkor, säger Josefin Nilsson.
Har du någon uppfattning om hur mycket pengar den privata näringen går miste om under ett år?
– Det finns brister i statistiken och jag har inget svar på det. Det är också svårt att veta vad som är konkurrenssatt eller inte.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.