Gasstriden mellan Ryssland och Ukraina innebär att Europa får brist på gas bara om några veckor.
Snart sinar rysk gas i Europa
Mest läst i kategorin
Bohdan Sokolovsky, ekonomisk rådgivare till Ukrainas president Viktor Yushchenko, varnar för att gasbristen blir påtaglig i Europa om 10-15 dagar, enligt en intervju i The Guardian.
Under måndagen håller EU ett snabbinkallat möte i hopp om att hitta en lösning som kan få stopp på gasstriden, vilken vissa experter med fruktan återigen belyser riskerna av ryskt energiberoende.
Ryssland är världens största producent av naturgas och förser Europa med mer än 40 procent av dess import – huvudsakligen via gasledningar genom Ukraina.
Den ryska gasjätten Gazprom hävdar att det fattas nästan fem miljarder kronor i betalning för den gas som levererades under förra året till Ukraina. Landet anklagas också för att stjäla gas avsedd för Europa. Parterna är inte heller överens om vilket pris som ska gälla från och med årsskiftet.
Nu uppger Gazprom att det försöker öka på leveranserna via andra vägar förbi Ukraina.
Tjeckien hävdar att gasleveranserna har minskat med 5 procent sedan årsskiftet. Rumänien uppger att gasleveranserna har minskat med 30 procent utifrån de normala leveransnivåerna.
Turkiet upplever ett mindre bortfall medan Frankrike och Tyskland än så länge inte har upplevt några problem med gasleveranserna.
Enligt uppgifter i både svensk och utländsk media kan gasstriden mellan Ryssland och Ukraina tas upp inför skiljenämd i Stockholm.
Vid Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut kan man varken bekräfta eller dementera uppgifterna.
Till nyhetsbyrån TT säger institutets generalsekreterare Ulf Fanke bland annat så här:
– Sådana här processer är hemliga enligt våra regler, så vi kan inte säga någonting.
Gazprom äger samtliga rörledningar som transporterar gas till Europa, något som i praktiken gett företaget monopol på exporten sedan 1993.
EU har länge uppmanat Ryssland att öppna upp för konkurrens i sin gasexport. I nuläget finns det andra ryska gasproducenter som uppnått 17 procent av landets gas, men har inte tillgång till den europeiska marknaden.
Inne i Ryssland är Gazproms gaspriser så låga att de inte täcker bolagets kostnader. Innan år 2011 finns ett mål att gaspriserna ska vara marknadsmässiga, vilket även omfattar leveranserna till Ukraina. Planen är att öka med 25 procent per år. På den västeuropeiska marknaden säljs gasen redan till marknadspris.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.