Skistars kassakista är sprängfylld. Ändå ger skattebetalarna miljonbidrag till koncernen i olika stödformer.
Skistar får miljonbidrag trots rekordvinster

Mest läst i kategorin
Skistar satsar nu 300 miljoner kronor på upplevelseanläggningen Experium, med bland annat äventyrsbad i Sälen. Den ska stå klar om drygt ett år och det statliga Nutek stödjer projektet med 22 miljoner kronor.
Inför nästa säsong byggs en helt ny expresslift i Vemdalen. Samtidigt förstärks snösystemet, och belysning installeras i slalombacken.
Notan till skattebetalarna: 13 miljoner kronor.
– Ett börsnoterat bolag som har gjort rejäla vinster borde ha råd att betala själv. Anläggningar som ligger utanför stödområden får inte en krona i stöd. Ändå konkurrerar man om samma skidåkare, säger en källa med insikt i branschen till Realtid.se.
De regionala stöden till Skistar har de senaste fem åren uppgått till drygt 75 miljoner kronor, enligt den granskning som Realtid.se gjort. Till exempel beviljades anläggningen i Åre ett stöd på närmare 32 miljoner kronor år 2003. Merparten av stöden gäller byggnader och liftanläggningar.
Belopp under 25 miljoner kronor beviljas av de regionala Länsstyrelserna och större summor av Nutek.
Sedan 1997 och fram till och med förra vintern har koncernen investerat mer än en halv miljard kronor i sina fjällanläggningar och det ekonomiska resultatet har också blivit bättre och bättre.
– Men innan det började bli vinster gick vi med förlust i 16 år, har Skistars styrelseordförande Erik Paulsson uppgett till DN.
Skistar, med skid- och turistorterna Sälen, Åre, Vemdalen samt norska Trysil och Hemsedal, ökade under senaste verksamhetsåret sin omsättning med drygt 200 miljoner kronor, till nära 1,5 miljarder. Resultatet före skatt ökade med 36 miljoner kronor till 206 miljoner.
Skistar följer dock de bestämmelser som finns, enligt Nutek. Lönsamhet är inget hinder för att få regionalt utvecklingsstöd.
– Visst är det så, men att koncernen är börsnoterad och lönsam är inga skäl till att vi skulle särbehandlas. Vi följer det regelverk som finns och i de regioner där vi är verksamma så finns olika stödformer för att öka sysselsättningen och de villkoren uppfyller vi, har Skistars vd Mats Årjes uttryckt i media.
EU och svenska staten vill hjälpa företag som verkar i områden där det är svag tillväxt och låg sysselsättning. Det är just i dessa områden som Skistar har sina fjällanläggningar – Sälenfjällen i Dalarna, Vemdalen i Härjedalen och Åre i Jämtland. Undantaget är Hammarbybacken i Stockholm.
Skistar är en stor arbetsgivare i fjällen med ungefär 1.100 årsarbeten, vilket kan vara ett tecken på att samhällets stöd också gett resultat i form av många jobb.
Problemet är att de flesta är säsongsarbetare som kommer från Stockholm, anser flera bedömare.
Men Hans Gerremo, vd för organisationen Svenska liftanläggningar håller inte med.
– Det viktigaste är att det skapas jobb och ökar sysselsättningen, säger han till Realtid.se.