Det var en lycklig, men trött och nervös Paul Krugman som på måndagen tog emot media, kolleger och studenter i Princeton, New Jersey.
Skicklig pedagog och skarp kritiker av Bush

Mest läst i kategorin
NEW JERSEY På en fråga om priset var en politisk markering mot president George W. Bush svarade han att ”Nobelprisen ges till intellektuella och en massa intellektuella är anti-Bush.”
Princeton-universitetet höll på måndagen en presskonferens och en mottagning på Woodrow Wilson-institutet där flera nobelpristagare deltog, inklusive John Nash som blev världsberömd tack vare boken ”A Beautiful Mind” och filmen som gjordes på boken. Han gratulerades av universitetets president Shirley M. Tilghman och Woodrow Wilson-institutets prefekt Anne-Marie Slaughter, samt Christina Paxsson, chef för institutionen för nationalekonomi vid Princeton-universitetet.
Paul Krugman är sedan 2.000 krönikör i New York Times. Han har en synnerligen skarp penna och är starkt ”liberal”, vilket i USA betyder att han är progressiv och stöder demokraterna politiskt.
Han stödde Hillary Clintons kampanj i primärvalet och kritiserade Barack Obama för hans förslag till reform av sjukförsäkringssystemet, men lutar numera åt Barack Obama.
Han är en skicklig pedagog och populär författare till läroböcker i nationalekonomi, men det han fick nobelpriset för var bidrag till den ekonomiska teorin som han gjorde på 1980- och 1990-talet.
Han lämnade viktiga bidrag till teorin för utrikeshandel och ekonomisk geografi.
Hans modeller förklarade bland annat varför länder handlar med samma varor trots att de enligt traditionell teori borde specialisera sig så att de tillverkar olika varor. Han varnade dock för tron att man kan dra enkla politiska slutsatser av hans forskning, utöver att den ifrågasätter en dogmatisk tro på frihandel.
De senaste veckornas enorma gyrationer på världens finansmarknader kom naturligtvis upp i diskussionen och Paul Krugman sade, att han efter helgens toppmöte i Eurozonen och de koordinerade insatser från USA och Europa kände viss tillförsikt.
– Det var första gången som de politiska beslutsfattarna överträffade förväntningarna, istälelt för att komma upp kort. Besluten var bättre än jag väntat mig och jag känner mig därför mer optimistisk idag än i torsdags.
– Sanningen är att ingen vet vad som ska hända och att perspektivet är skrämmande, men jag har större tilltro i dag än för några dagar sedan, sa nobelpristagaren.