Trots att Storbritannien har flest övervakningskameror i Europa har tekniken blivit ett fiasko i brottsbekämpningen. Nu försöker polisen i Sverige motverka samma fiasko.
Skånes övervaknings- kameror slår de brittiska
Mest läst i kategorin
Det finns mer än 4,2 miljoner kameror i Storbritannien. Men i London har bara tre procent av brotten kunnat lösas genom att använda övervakningskameror.
– Miljoner pund har spenderats på den här utrustningen, men det har inte funnits någon tanke på hur polisen ska använda bilderna och hur de ska användas i rätten. Det har blivit ett fullständigt fiasko, säger kriminalinspektör Mike Neville, ansvarig för bland annat bildhanteringen, till BBC News.
Inte heller är brottslingarna rädda för kamerorna.
– Varför ska de vara rädda? De fungerar ju inte, säger Mike Neville.
Den brittiska polisen har inte heller något system som visar var alla kamerorna är uppsatta.
Sverige har ett liknande problem. De uppskattningar som gjorts talar om drygt 40.000 kameror runt om i Sverige för att hitta bildbevis. Sedan några år tillbaka har Skånepolisen arbetat med att kartlägga övervakningskameror i länet. Projektet har varit mycket framgångsrikt. Med hjälp av kartläggningen har polisen snabbt kunnat lagföra åtskilliga brottslingar.
Kartläggningen har sysselsatt tio poliser i länet. Hälften av de 2.000 som har tillstånd till mer än 15.000 kameror i länet har fått besök.
– Sju av tio filmer från övervakningskamerorna har varit så dåliga att de inte har gått att använda. I dag är det tvärtom, säger Torbjörn Persson, projektledare för Skånepolisens kamerakartläggning, till Realtid.se.
Det vanligaste felet har varit kamerornas höga placering som lett till att bara hjässan synts på misstänkta brottslingar. Många butiker placerar också skyltar framför kamerorna eller så placeras kamerorna rakt i motljus. Därtill har äldre kameror alltför dålig upplösning i bilderna.
Skånepolisens nya verktyg är också en digital kamerakarta där information från kartläggningen finns registrerade. Med ett klick går det att få fram namn på företaget som har kameran, nummer till kontaktpersonen och andra uppgifter om kameran.
– På någon sekund vet vi vilka kameror som finns i ett område. Som det var tidigare var vi tvungna att skicka ut patrullbilar som letade, knackade dörr: ”Hej, har ni en kamera”. Har man otur kanske bilderna hunnit spelas över, säger Torbjörn Persson.
Polisen i länen Stockholm, Blekinge, Kronoberg och Kalmar är nu i full färd att göra en motsvarande kartläggning av sina övervakningskameror.
I samband med Skånepolisens arbete har Statens kriminaltekniska laboratorium, polisen, bankföreningen och Svensk Handel tagit fram riktlinjer vid bland annat inköp och installation av kameror.
Enligt Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, har också ett projekt påbörjats med målsättningen att polisen ska kunna tanka ner bilder från övervakningskameror via internet till ledningscentralerna.
– Det kommer att bli till stor hjälp för polisen när det blir klart, säger han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.