Annars är de höga råvarupriserna här för att stanna.
SEB: Oljepriset ska ned
Mest läst i kategorin
Det konstaterar SEB:s ekonomer i en uppdatering av sin konjunkturrapport, Nordic Outlook för februari, som publicerades på tisdagsmorgonen.
Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Makro som skickas ut varje onsdag
Pristegringen på olja upp mot 100 dollar per fat har berott på kallt väder på norra halvklotet i kombination med ökad optimism kring den globala återhämtningen, skriver banken.
”Produktionsstörningar och den senaste tidens uppblossande kris i Nordafrika har också bidragit”, konstaterar ekonomerna på SEB vidare.
De räknar samtidigt med att flera av de kortsiktiga drivkrafterna kommer att avta i styrka under den närmaste tiden, vilket talar för en korrigering ned mot 90 dollar per fat.
”På lite längre sikt räknar vi med att god global tillväxt bidrar till att hålla priserna på runt 90 dollar”, skriver SEB.
Banken pekar också på att oljekartellen OPEC har angett oljepriser på mellan 70-80 dollar som riktnivåer.
I övrigt räknar SEB med att pristrycket på råvaror väntas bestå under 2011 men att uppgången blir betydligt beskedligare än under slutet av 2010.
”Prisuppgångarna har drivits av flera faktorer. Den globala återhämtningen skapar ett underliggande efterfrågetryck på råvaror. Priserna stimuleras även av den svaga dollarn, kopplat till Feds kvantitativa lättnader samt väderstörningar”, skriver banken.
SEB:s ekonomer påpekar samtidigt att spekulativ handel kan ha haft viss effekt.
”Dagens situation avseende råvarupriser har vissa likheter med 1970-talet. Den gången sammanföll oljeprischocken med att det ekonomisk-politiska ramverket (Bretton Woods-systemet) brakade samman”, skriver de.
På 70-talet drevs oljeprisuppgången av att OPEC ändrade prisstrategi medan dagens råvaruprisuppgång främst drivs av en snabb tillväxt och tillväxtekonomiernas ökande betydelse.
”För OECD-länderna blir emellertid konsekvensen ungefär densamma. Råvaruprisuppgången fungerar som en extern chock och kommer i en känslig konjunkturfas”, skriver SEB som samtidigt framhäver att skillnaderna är stora, främst när det gäller beredskapen.
På 1970-talet präglades den ekonomiska politiken av osäkerhet och förvirring. Avsaknaden av trovärdig inflationsstrategi gjorde att oljeprisuppgången då spred sig oljeprisuppgången till löneökningar och gav bredbaserade inflationsuppgångar.
Så väntas inte bli fallet i dag eftersom trovärdigheten för inflationsmålen tycks ha utgjort ett effektivt hinder för att uppgångar i råvarupriser ska få fäste i förväntningsbilden, konstaterar SEB.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.