Reco.se är en konsumentsajt där kunderna får sätta betyg på Sveriges alla bolag.
Sajten som vill avslöja sanningen
Men nej, det är inte Sverker Olofsson på nätet, säger Recos vd, Tobias Basilius, 32.
– Sverker har en tendens att bara slå ner på saker. Om du ska ut på söder så ska du kunna använda Reco för att få tips om vart du ska ta vägen.
Sedan ett år tillbaka släpper sajten nyheter varannan vecka. Till skillnad från andra betyg-sajter, till exempel Allt om Stockholm publiceras inget redaktionellt material.
– Det är inte vi på Reco som ska tycka till. I slutändan vill vi ha samma essens som Wikipedia. Ju fler som tycker till, desto bättre blir innehållet.
Riskkapitalisten Håkan Ramsin och Medströms AB har pytsat in runt 10 miljoner kronor i företaget som får tre år på sig att komma på fötter.
Eftersom kunderna ska skriva sina åsikter om företag blir det en ständigt uppdaterad marknadsundersökning och Reco säljer olika tjänster till företag som är intresserade av att ta del av detta.
– Vi har redan hundratals företag som köper tjänster av oss, säger Tobias Basilius.
– Fortsätter det så här kommer vi att tjäna pengar om drygt ett år.
Han tillägger:
– Vi hjälper företag att upprätthålla en dialog mellan företag och kunder.
Vad är det för skillnad mellan er och Allabolag.se?
– Där finns bara tråkig corporate-info. Den är bra om jag vill få reda på en årsredovisning men vi koncentrerar oss på konsumtion och försöker se till hur bra ett bolag är för kunden.
Att driva användar-genererade sajter är populärt bland sökmotorer som Google, eftersom de tycker om när sajter förändras mycke, förklarar Basilius.
Nu arbetar Reco.se med att efterlikna Facebook så att medlemmar, alla med sin riktiga identitet, kan kopplas till varandra.
– Då kan man se hur ens vänner konsumerar. Man kan få ett meddelande som ”Helene köpte ny stass på Gucci”. Du undrar man: vad tyckte hon om den? Och vart hon ska ta vägen ikväll?
Varför ska man berätta det?
–Samma anledning som att folk bloggar. Konsumtion är vår nya religion. Nya jeans som man bara ska ha koll på. Det är coolt att veta.
Vilken målgrupp riktar ni in er på?
– Om jag måste välja så är de tjejer mellan 23 och 40 år. Kvinnor älskar att uttrycka sig på nätet och är bra på att konsumera också.
Hur ska ni göra med det faktum att nätet framkallar rättshaveristen inom folk?
– Det viktigaste är att man inte angriper en person. Det tar vi bort och vi kommer att jobba med att utveckla trovärdigheten och inte göra som Hitta.se och Eniro.se som manipulerar resultat efter den som betalar mest.
Men användare kan också ljuga?
– Ja, men när tillräckligt många tyckt till så kommer man ganska nära sanningen. På Ikea i Linköping har, av någon anledning, 94 stycken tyckt till. På det stora hela får man då en bra uppfattning om affären.