Realtid

Rödvin bra mot cancer?

administrator
administrator
Uppdaterad: 28 mars 2008Publicerad: 28 mars 2008

Ny forskning ger en god bouquet åt tesen att rödvin ger skydd mot cancer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att rött vin skulle fungera förebyggande mot cancer har varit ett samtalsämne ganska länge nu. Den här veckan kommer dock en vetenskaplig undersökning som ger visst stöd åt tesen.

För första gången har nu forskare på Rochesters universitet visat att resveratrol är behjälpligt i att ta kål på cancerceller. Resveratrol är en antiodixant som finns naturligt i druvskal och rödvin. Dess största hobby är att sabba de sjukliga cellernas mitokondrier, små så kallade organeller som förser cellerna med energi.

De här forskarna som hänger ute i Rochester har upptäckt att resveratrol gör tumörceller duktigt känsliga för cancerdödande strålning. Enligt forskningen gör resveratrol de friska cellerna mindre känsliga för strålning.

Summa sumarum visar forskningen att rödvin – eller druvjuice för den delen – i förening med kemoterapi eller konventionell strålning är fina fisken. De sjuka cellerna får ingen energi.

Allt detta kan vi läsa i den här månadens Advances in Experimental Medicine and Biology, rapporterar La Gazzetta dello Sport. Nej, förlåt det är den andra rosa blaskan: Financial Times.

Enligt Rochesterforskarna är rödvin alltså bra för systemet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS