Med Andrea Zittels arkitektoniska, textiltaktila och topografiska verk öppnar konsthösten på riktigt.
Rena öknen i konst-Sverige
Mest läst i kategorin
Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. De rätta svaren längst ned.
Fredagstävlingar
Brad Furmans film The Lincoln lawyer släpps på dvd och blu-ray 14 september, och Realtid har tio ex. Se Matthew McConaughey, Ryan Phillipe och Marisa Tomei i den rosade rullen om Mick Haller. Han är en hal och karismatisk försvarsadvokat som jobbar ur baksätet på sin Lincoln när hans livs fall dimper ner framför motorhuven. Rikemanssonen Louis Roulet står åtalad för mordförsök på en ung kvinna och pengar är inget som står i vägen för han ska frikännas. Men när Mick tar sig an Roulet som klient sätter han i gång en kedja av svek och mord som försätter honom i livsfara och snart visar det sig att han bara är en bricka i ett infernaliskt spel.
Vem har skivit den bästsäljande boken som filmen bygger på?
1. Michael Connelly.
X. John Grisham.
2. Patricia Cornwell.
Den är en rejäl pjäs, Warners nya filmbox Stanley Kubrick – Visionary fimmaker collection. Åtta blu-ray-discar med sju legendariska filmer plus den dokumentära bonus-discen Stanley Kubrick: A life in pictures.
Håll i klappan, för den här boxen rymmer godsaker som den utmanande Lolita från 1962, ursnygga 2001: A space odyssey från 1968, våldsamma framtidsvisionen A clockwork orange från 1971 och vackra kostymdramat Barry Lyndon från 1975. Jack Nicholson skrämmer vettet ur oss i The shining från 1980, Vietnamkrigets helvete skildras i Full metal jacket från 1987 och boxen avrundas med Eyes wide shut från 1999, den sista filmen Stanley Kubrick regssierade innan sin död samma år.
Realtid har fem boxar att tävla om.
Vilken svensk skådespelerska medverkar i den sista filmen Stanley Kubrick regisserade?
1. Lena Endre.
X. Marie Richardson.
2. Marika Lagercrantz.
Chris Rea släpper nu en maffig sak. Hela tre cd och två dvd ryms i The Santo Spirito project. Färska studioalbumet innehåller låtar som Dancing my blues away och Never tie me down. På dvd:erna finner vi två filmer som skrivits och regisserats av Chris Rea. Den ena handlar om tjurfäktning och ackompanjeras av musik inspirerad av klassik, spansk och romsk musik. I den andra filmen följer vi en man genom staden Florence där han letar efter sanningen. Musiken finns inkludrad på två separata cd.
Rea själv förklarar att han det inte borde finnas några regler för hur artister ska bete sig, ”…och för Guds skull, det finns alternativ till tv:s talangshower.”
Själva titelskivan rymmer Reas första nyskrivna musik på över tio år och släpps även som enkel-cd. Realtids läsare kan tävla om fem ex av den maffigare versionen.
1996 gjorde Chris Rea musiken till filmen La Passione. Vilken sångerska spelade sig själv i filmen?
1. Shirley Bassey.
X. Tina Turner.
2. Annie Lennox.
Brighton Rock släpptes på dvd och blu-ray i onsdags och är en rosad nyinspelning, baserad på den klassiska romanen av Graham Greene. Sam Riley, Andrea Riseborough, Helen Mirren och John Hurt kan skådas i rollerna. Pinkie (Sam Riley) är en desperat och kriminell ung man som inte skyr några medel för att nå toppen inom den organiserade brottsligheten. När den unga oskuldsfulla servitrisen Rose (Andrea Riseborough) råkar bli vittne till något hon inte borde sett, blir han tvungen att tysta henne – han förför henne. Vi i publiken får göra en tidsresa till 1964 och befinner oss mitt i brinnande upplopp mellan mods och rockers längs den engelska sydkusten.
Tävla om fem ex.
Vilken död rockstjärna har Sam Riley gestaltat på vita duken?
1. Jim Morrison.
X. Ian Curtis.
2. Brian Jones.
I hovspåren på bröderna Coens hyllade nyinspelning av western-klassikern True grit – och andra krutdoftande rullar som Cowboys & aliens och Jonah Hex – passar Paramount på att släppa en bunt westerns på blu-ray. Nu finns John Wayne-filmerna Big Jake, Rio Lobo och inte minst True grit – de sammanbitna att beskåda i högupplöst blu-ray-kvalitet. Vidare har Sergio Leones mästerliga One upon a time in the west (även kallad Harmonica – en hämnare) och Elliot Silversteins episka sioux-skildring A man called Horse kommit som blu-ray-utgåvor. Filmerna kommer från perioden 1968-71.
Så häng upp hatten och ladda popcornbössan – Realtid har en tävling med fem paket innehållande samtliga fem filmer.
Vilken var John Waynes sista film?
1. Eldorado.
X. Rio Lobo.
2. Den siste gunfightern.
12 september landar Hoven Drovens nya album Rost som cd, lp och download. Realtid har kommit över fem cd med bandet med det jämtska gruppnamnet. Hoven Droven blandar folkmusik och rock och är bland de främsta i sitt slag i Sverige. Medlemmarna kan även höras i andra band i en rad genrer, från The Blue Mountain Boys till Triakel.
Björn Höglund är den Hoven Droven-medlem vars andra band sticker ut mest. Vad heter det?
1. Noice.
X. Easy Action.
2. Lustans Lakejer.
Mats-Eric Nilsson är författare, föreläsare och matskribent i Svenska Dagbladet. År 2007 skrev han den uppmärksammade och flerfaldigt prisade boken Den hemlige kocken – sanningen om fusket med maten på din tallrik. Året därpå utkom uppföljaren Äkta vara – guiden till oförfalskad mat. Tillsammans med Henrik Ennart har han även skrivit Döden i grytan – om vår rädsla för riktig mat, som utkom i fjol.
Nu finns Nilssons första kokbok ute. I Smakernas återkomst tar Mats-Eric Nilsson nästa steg i utforskandet av vår mat. Här det själva råvarorna som spelar huvudrollen. Det serveras inspirerande recept och mängder av tankeväckande kunskaper om grönsaker, frukter, bär, kött och fisk.
Mats-Eric Nilsson medverkade i SVT:s matprogram som hade säsongspremiär i veckan. Vilken av dessa kändisar är en av de tre programledarna för serien?
1. Zinat Pirzadeh.
X. Henrik Schyffert.
2. Ola Lindholm.
De rätta svaren är 1, X, 1, X, 2, X och X.
Fredags-Kangas
Tankeväckande konst av amerikanskan Andrea Zittel är bokstavligt talat på tapeten när Magasin 3 höstöppnar nere i Frihamnen i huvudstaden.
Zittel utforskar boendet, och hur människor inrättar oss efter de behov vi har för att klara oss i ett givet klimat eller en given livssituation. Besökare som kliver in i den vitmålade hamnlokalen möts av en gigantisk rymdkarta över öknen och så leds vi genom de olika rummen fram till en allt mer fysisk gestaltning av hur det kan vara att bo i öknen. i det här fallet öknen vid det mytomspunna Joshua Tree i Kalifornien.
Kokhett om sommaren, knallkallt om vintern. Grannar som skjuter med revolver mot skallerormar. Långa dirt roads och små skjul så långt ögat man nå.
Till viss del en produkt av den amerikanska reformen om så kallade ”homesteads” från det sena 1800-talet. I USA fick medborgarna ansöka om en bit land. I gengäld måste de bygga något att bo i på sin plätt. Resultatet var att människor byggde små skjul ute i detta svårbeboeliga område, för att aldrig återvända. Så stort var alltså behovet av att äga en bit land.
Andrea Zittel är dock uppvuxen i just sådana förhållanden, och efter att ha bott i storstäder som Los Angeles är hon nu tillbaka i öknen.
Hon behöver den för sin konst, men hon behöver också gallerivärlden, den kommersiella karusellen, för att nå ut med sin konst och sina tankar. Och inte minst för sin ekonomiska fortlevnad.
Via måleri, fotografi, en myckenhet textilarbeten och arkitektur visar hon på skönheten, friheten men också galenskapen som hägrar där ute i öknen.
Allra längst ner i Magasin 3 väntar de A-Z Station Wagons som hon låtit vänner och kollegor göra om efter eget huvud, och som stått ute i öknens hetta och vindar. Mycket fascinerande att se, och snart kommer också en webbkamera att visa rörliga bilder från Zittels projekt A-Z West i Joshua Tree.
Andra spännande saker i Stockholm i helgen sker bland annat på Fylkingen. Där har utställningen Eye of the storm precis öppnat, med verk av Per Svensson och Duncan Nilsson Pinhas. De båda konstnärerna arbetar mycket med ljud och musik, där Svensson bland annat spelat med Freddie Wadling och CM von Hausswolff i olika konstellationer.
Här söker de beskriva hur ljudvågorna förhåller sig till naturkrafterna. När du kliver in i Fylkingen är foajén täckt med intryck. I utställningen ingår film- och ljudinspelningar men också objekt och teckningar. Inget för den som lider av tinnitus då sinuskurvor är ett genomgående inslag.
Erik Ruin från USA kommer med sina skuggtaterkunskaper på lördag och på söndag härjar Jorge Boehringer på Fylkingen. Han är tjeck-amerikan och har en bakgrund i noisescenen.
Core of the Coalman kallar han sig som soloartist, men i Stockholm får han sällskap av lokala förmågor.
På lördag öppnar också den internationella konstbiennalen i Göteborg så nu kan vi officiellt klippa snöret för konsthösten. Snipp!
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.