UPPDATERAD Regeringen utvidgar insättningsgarantin till 500.000 kronor. Enligt förslaget ska garantin täcka alla slag av insättningar på konton.
Regeringen ökar insättningsgarantin

Mest läst i kategorin
Syftet med åtgärden är att värna tryggheten för spararna och säkra att de har fortsatt förtroende för det finansiella systemet. Den utvidgade garantin träder i kraft redan i dag, enligt regeringen.
– Det här sker mot bakgrund av en fortsatt allvarlig utveckling på de finansiella marknaderna, säger Anders Borg.
Under helgen har det enligt Borg varit påtagligt att även Europa har allvarliga problem. Han pekar på de omfattande insatserna i Tyskland, Beneluxländerna och Italien.
– Därtill så är det tydligt att de här problemen kommit närmare Sverige, säger Borg och hänvisar till den danska regeringens besked i natt om en garantifond för landets banker.
Också Island har en bekymmersam situation, enligt Borg.
– Regeringen bedömer fortfarande att den finansiella stabiliteten i Sverige är tillfredsställande och att bankerna här har goda förutsättningar att hantera situationen.
Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesman Thomas Östros ger sitt stöd till åtgärden.
– Regeringen har sagt att det inte finns några hot mot den finansiella stabiliteten. Nu vet vi att det inte är sant, säger Thomas Östros.
– Det här är en riktigt åtgärd. Den stödjer vi, säger Östros om den fördubblade insättningsgarantin.
Den svenska regeringens beslut att höja insättningsgarantin till 500.000 kronor är främst ett resultat av händelser i vår omvärld, enligt Jan Häggström, chefekonom Handelsbanken.
– Det är väldigt svårt att ha regler som avviker från andra länder. Jag tycker inte att man ska tolka det som ett svenskt problem. Det är en effekt av vad vi ser i omvärlden, säger han.
Han pekar bland annat på den irländska höjningen av insättningsgarantin i förra veckan, som gjorde att britter började flytta pengar till grannlandets banker och att Tyskland i helgen höjde sin insättningsgaranti.
Regeringen aviserar inga ändringar av bankernas avgifter till den statliga insättningsgarantin med anledning av att beloppet fördubblas till 500.000 kronor.
I dag finns cirka 17 miljarder kronor på fonden för insättningsgarantin.
Bankernas sammanlagda avgifter för ett år ska motsvara 0,1 procent av de garanterade insättningarna. I år blir den totala avgiften för insättningsgarantin 638 miljoner kronor, enligt Riksgälden som är den myndighet som ansvarar för garantin.
När garantin berörde insättningar på 250.000 kronor omfattade det ett samlat kapital på 638 miljarder kronor vid det senaste årsskiftet — pengar som spararna har garanterade i bankerna. Rimligtvis stiger det beloppet när garantin ökas till 500.000 kronor, dock oklart hur mycket, enligt Riksgälden.
Fonden för insättningsgarantins samlade behållning på 17 miljarder kronor räcker därför inte särskilt långt om en av storbankerna går omkull. Hittills har insättningsgaratin utnyttjats två gånger, i samband med att Allmänna Kapital och Custodia gått omkull. Då handlade det om belopp på omkring 200 miljoner kronor.