Jobb och finanskrisen stod till en början i fokus vid partiledardebatten i riksdagen. S-ledaren Mona Sahlin anklagade regeringen för att förstöra trygghetssystemen men attackerades själv sedan från alliansens ledare.
"Regeringen förstör trygghetssystemen"

Mest läst i kategorin
– Nu är det tuffa tider för löntagare och företagare. Då är det politikens uppgift att visa vägen ut ur krisen och framåt.
Det sade socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin när hon inledde riksdagens partiledardebatt.
Hon berömde regeringen för dess agerande i finanskrisen. Men i skuggan av den krisen döljer sig en annan kris, varnade hon.
– Krisen för jobben. Den kan inte bara skyllas på finanskris och lågkonjunktur. Jag har länge kritiserat regeringen för att ha underskattat lågkonjunkturen. I en lågkonjunktur är det inte tid för stora skattesänkningar som driver upp räntorna. När oron sprider sig ska man inte förstöra trygghetssystemen. Men ändå är det det som sker. På vilket sätt är det bra för Sverige? frågade Mona Sahlin.
Sahlin sade också att enligt försäkringskassans prognoser så kommer 20.000 personer att bli utförsäkrade från sjukkassan på en enda dag, den 2 januari 2010 på grund av regeringens förändringar av sjukförsäkringen.
– Otrygghet har aldrig varit lösningen på Sveriges problem. Därför är heller inte en moderatledd regering lösningen på Sveriges problem, sade Sahlin.
Statsminister Fredrik Reinfeldt fann det märkligt att socialdemokraterna oroar sig så mycket över socialbidragstagarna nu när de är 210.000, men inte gjorde det alls under sin tid vid makten då antalet i snitt var 300.000.
Reinfeldt sade att det finns forskarstöd för att regeringen skapat 50.000—100.000 varaktiga sysselsättningar ”genom jobbskatteavdrag och en bättre fungerande arbetsmarknad”. Med socialdemokraternas förslag försvinner 60.000 igen, sade han.
Reinfeldt talar som om det inte var någon kris, som om inte varslen fanns, kontrade Sahlin.
– Jobben kommer genom rättvisa och rättvisa ger jobb, sade hon.
Centerledaren Maud Olofsson anklagade socialdemokraterna för att vilja ”straffbeskatta” ungdomar.
– 2006 var 100.000 ungdomar öppet arbetslösa eller i åtgärder, nu är det 40.000 färre, sade hon och uppmanade Sahlin att titta på de fakta som finns.
Folkpartiledaren Jan Björklund läste ur LO-ekonomernas rapport, som visar på att regeringens åtgärder lett till 70.000 jobb.
– Har LO-ekonomerna fel, eller om inte, varför röstade Mona Sahlin då emot åtgärder som lett till 70.000 nya jobb? undrade han.
Mona Sahlin försäkrade att hon inte bara läst rapporten utan att hon ”umgås med LO” flera dagar i veckan. Hon sade att jobbskatteavdraget var ett dyrt men effektivt sätt att skapa jobb, och att det fanns bättre tillvägagångssätt. Hon undrade också varför Björklund inte tagit till sig LO:s kritik mot försämringarna av a-kassan när han läste rapporten.
Björklund fann Sahlins svar patetiskt.
– Ni är inte bara svarslösa utan helt alternativlösa. Det enda ni är ense om är att vara mot regeringen. Vi har på senare tid bevittnat vänsteroppositionens kollaps, sade han.
Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund påminde i sitt debattinlägg om att socialdemokraterna först var emot jobbskatteavdraget men nu är delvis för.