Collector, Greenwashing, samhällsfastigheter, bostasdbubblor och vindkraften var några av ämnen som årets mest lästa krönikor tagit upp. Här är hela listan!
Realtid: Här är de mest lästa krönikorna 2020
Mest läst i kategorin
Plats 1
Collector är bara toppen på isberget
Realtids krönikör Per Lindall undrar om riskerna med de snabbväxande nischbankerna kommer att spilla över på allmänheten.
Skribent: Per Lindvall
Publicerad: 23 januari 2020
” Collectors kollaps visar att systemet med insättningsgaranterad inlåning måste göras om. Det finns ingen relation mellan garantiavgifterna för inlåningen och risken i verksamheten. En sådan missmatch är garanterad att skapa problem.”
Läs hela krönikan här >>
Plats 2
FI:s beslut avgör Collectors framtid
Collector tog en smäll på 800 miljoner kronor och klarade inte kraven på kapitalbuffert. Men det kan bli betydligt värre, befarar Realtids Per Agerman som ser likheter mellan Collector och HQ:s krasch för tio år sedan.
Skribent: Per Agerman
Publicerad: 22 januari 2020
” Frågan är om Finansinspektionen inte måste gå vidare med en egen undersökning. Reserveringen på 800 miljoner kronor och nyemissionen på 1 miljard ska jämföras med bankens samlade kapitalbas på drygt 4,6 miljarder kronor. Det är inget avrundningsfel som Collector gått ut med. På tisdagen valde Finansinspektionen att inte lämna några kommentarer alls.”
Läs hela krönikan Läs hela krönikan här >>
Plats 3
Juridisk dikeskörning av gigantiska mått
Realtids Per Agerman kommenterar domen i Allramålet och konstaterar att Ekobrottsmyndigheten och Pensionsmyndigheten har gjort grova missbedömningar.
Skribent: Per Agerman
Publicerad: 31 januari 2020
” Att det skulle bli en friande dom var högst troligt för den som följt förhandlingarna. Redan när rätten meddelade dag för dom andades det ett frikännande. Bedömningen var då att ett beslut och en färdigskriven dom skulle komma på kort tid, bara drygt en månad inklusive julledighet. Troligen hade de behövt minst en månad till på sig för att skriva en fällande dom.”
Läs hela krönikan Läs hela krönikan här >>
Plats 4
Vindkraften – en ekonomisk katastrof
De låga elpriserna innebär en katastrof för vindkraftsägarna, vilken i slutändan riskerar att spilla över på markägarna. De runt 190 miljarder kronor som har och är på väg att investeras i svensk vindkraft sedan 2000 lär ge en mycket mager avkastning, skriver Realtids Per Lindvall.
Skribent: Per Lindvall
Publicerad: 23 april 2020
” Visst, det går att göra andra bedömningar om framtida elbehov, förmågan att lagra energi, genom att producera vätgas och bättre batterier, och liksom att därmed styra efterfrågan mot produktionen, men dessa investeringar ska betalas här och nu.”
Läs hela krönikan Läs hela krönikan här >>
Plats 5
Realtids Per Lindvall blev uppringd av en låneförmedlare i veckan som fick det svettigt med argumentationen.
Skribent: Per Lindvall
Publicerad: 7 februari 2020
”Tesen att låneförmedlarna gör det enklare och smidigare att matcha kunder med långivare och därmed sänker kostnaderna för hela branschen, vilket kan delas mellan kunderna och långivarna, är också en sanning med så kallad modifikation. Det är mera tvärtom. De mycket höga provisionerna är kostnadsdrivande och driver i slutändan upp räntorna för kunden.”
Läs hela krönikan Läs hela krönikan här >>
Plats 6
Sveaskog – svensk ”greenwash” i världsklass
”Greenwash” det vill säga att använda sig av olika etiketter för att framställa sig mer miljövänlig än vad man är har blivit ett uppmärksammat problem. Från svensk horisont är det statliga skogsföretaget Sveaskog ett paradexempel med sina ”gröna obligationer, skriver Realtids Per Lindvall.
Skribent: Per Lindvall
Publicerad: 22 januari 2020
”Nej, Sveaskogs gröna obligationer gör inte bolaget grönare. Det är mer del i en teater där man låtsasväver en ny grön kostym. HC Andersen kallade det Kejsarens nya kläder.”
Läs hela krönikan Läs hela krönikan här >>
Plats 7
Det går att lära mycket av historien och i år är det hundra år sedan Sverige blev skuldfritt, konstaterar Realtids Gunnar Örn som har gått igenom tillväxt och kapitalplaceringar i Sverige sedan mitten av 1800-talet.
Skribent: Gunnar Örn
Publicerad: 27 mars 2020
”Man kan lugnt konstatera att Sverige varit mindre framgångsrikt som exportör än som importör av investeringskapital. Det enda säkra sättet att förhindra finansiella kriser verkar därför vara att både sparare och investerare ser till att det lånade kapitalet används på ett vettigt sätt.”
Läs hela krönikan Läs hela krönikan här >>
Plats 8
Har man inte råd att äga har man heller inte råd att hyra
Argumentet att det offentliga inte har råd att bygga är humbug och för statlig infrastruktur, inte minst försvarsbyggnader – som är SBB:s nya affärsområde, är argumentet för privatisering ännu svagare, skriver Realtids Per Lindvall.
Skribent: Per Lindvall
Publicerad: 23 september 2020
” Men det som kanske är mest absurt och kanske även skrämmande är att dessa tillgångar som finansieras billigare och högst sannolikt sköts bättre av det offentliga än av det privata ”frigör” finansiella värden när de vandrar över till en privat ägare. Det är bara att fullfölja tanken att låta det offentliga bygga fängelser och flygplatser ”en masse”, teckna långa hyresavtal och sedan sälja av dem och ”frigöra” enorma värden.”
Läs hela krönikan Läs hela krönikan här >>
Plats 9
Tråkigt för Savr – billigast är inte alltid bäst
Att en aktör som Savr utmanar Avanza och Nordnet på avgifterna för fonddistribution är välkommet, men så här långt räcker det inte enligt Realtids Claes Folkmar.
Skribent: Claes Folkmar
Publicerad: 6 mars 2020
” Att aktiemarknaden inte tycks ta hänsyn till Savr känns igen från attackerna mot nätmäklarnas krångliga courtagemodeller som är kostnadsdrivande och för de flesta normalkunder, trots Avanzas slogan om “mer till dig mindre till banken”, betydligt sämre än flera alternativ.”
Läs hela krönikan Läs hela krönikan här >>
Plats 10
En ny fastighets- och bostadsbubbla är under uppsegling. Realtids Claes Folkmar hjälper till att tyda järtecknen i skyn.
Skribent: Claes Folkmar
Publicerad: 9 januari 2020
”Det som lockar många privatinvesterare är löften om en hög och stabilare avkastning jämfört med obligationsmarknaden och börsen på det investerade kapitalet. ”
Läs hela krönikan Läs hela krönikan här >>
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.
Senaste nytt
Behöver ditt företag mer skydd än vad du tror?
Se vilka risker du kan täcka med vår branschspecifika försäkring. Köp online enkelt.
Så får du makt över företagets likviditet
Datadrivna finansieringstjänster som gör vardagen enklare för dig som företagare.
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.