Nordeas pensionssparare kan ha blivit blåsta på en halv miljard kronor i en gigantisk pyramidhärva, på totalt 50 miljarder dollar, som avslöjats på Wall Street.
Pyramidhärva drabbar Nordea-sparare
Mest läst i kategorin
Danske Bank-kunder har också fastnat i klistret.
Jättebedrägeriet, organiserat av den amerikanska hedgefonden Madoff Securities, påverkar inte Nordeas resultat- och balansräkning, säger Nordeas presschef Helena Östman.
– Det är pengar som förvaltas för kunders räkning. Det är liv- och pensionspengar, säger hon.
Svensk exponering
Enligt Östman kommer den potentiella förlusten inte heller att märkas för pensionsspararna.
– Det är en sådan marginell exponering, 48 miljoner euro (520 miljoner kronor) i fyra länder. Det är 0,2 procent av de sammanlagda pensionstillgångarna på 25 miljarder euro, säger hon, och tillägger att det dessutom är oklart om pengarna verkligen har gått förlorade.
För Danske Banks del handlar det om drygt 100 miljoner kronor som bankkunder via banken satsat i en fond med exponering mot härvan.
Finansinspektionen (FI) kommer att gå ut med frågor om direkt och indirekt exponering i svenska banker och andra svenska finansiella aktörer. Utredningen väntas bli klar i veckan.
Mattias Olander, chef för FI:s avdelning för marknadstillsyn, känner själv till ytterligare minst ett svenskt företag med exponering mot härvan, men vill inte gå in på vilket.
– Men det är inte i närheten av den omfattning som Nordea har gått ut med i media, säger han.
Olander tycker det finns all anledning till att ställa kritiska frågor kring vilken riskanalys de exponerade svenska företagen har gjort.
– Vad gjorde de svenska företag som gick in i den här investeringen för analys innan de gick in? Vilken riskanalys gjorde man och vad gjorde man för affärsmässiga överväganden? frågar han sig.
”Stor lögn”
Enligt en rundringning TT har gjort har ingen av de andra tre svenska storbankerna någon känd exponering mot Madoff Securities, varken direkt eller indirekt.
– Våra fonder har gått igenom alla sina innehav – även de fonder som fonderna har i sina fond-i-fond-fonder, säger Johan Lagerström, presschef på Handelsbanken.
Bernard Madoff ska inför gripandet i torsdags förra veckan själv ha kallat sin hedgefond ”en enda stor lögn”, som varit insolvent i flera år.
I en bekännelse till tre anställda planerade han att överlämna sig till myndigheterna så snart han delat ut de 200-300 miljoner dollar som fanns kvar i kassan till ”utvalda i personalen, familjen och bland vänner”.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.