Världen klarar inte att producera mer olja än i dag – inte heller efter krisen. Den bedömningen gör oljejätten Totals vd.
Peak Oil redan om sex år
Mest läst i kategorin
Fallande priser på världsmarknaden, höga produktionskostnader för att utvinna olja ur oljesand i Kanada och motsträviga politiska ledare i Iran och Irak har fått Totals vd Christophe de Margerie sänka sina förväntningar på hur mycket olja världen kommer att kunna producera.
I flera år har han talat om ”peak oil”, den tidpunkt då världsproduktionen börjar avta. Christophe de Margerie tar inte hänsyn till de geologiska resurserna, utan avser vad som i praktiken kommer att kunna erbjudas på världsmarknaden.
Nu har han tidigarelagt peaken till 2015 och sänkt den med fyra miljoner fat om dagen till 89 miljoner fat om dagen, noterar Financial Times.
Västvärldens ekonomiska samarbetsorgan Oecd bedömer genom energigrenen IEA som jämförelse att världsproduktionen kommer att vara 100 miljoner fat om dagen år 2030.
De oljeproducerande ländernas organisation Opec har länge hävdat att det bara är producenternas oro för vikande efterfrågan som begränsar tillflödet av ny olja.
Totals amerikanska konkurrent Exxon hävdar att någon peak oil inte är i sikte över huvud taget.
För närvarande förbrukas 84 miljoner fat olja om dagen. Också i en framtid efter finanskrisen när efterfrågan återigen stiger kommer konsumtionen att begränsas eftersom tillången på olja kommer att bli lägre än efterfrågan, tror Totals Christophe de Margerie.
Han tror att produktionen på oljefälten i Nordsjön kommer att avta snabbare än väntat.
I juli kostade ett fat olja 147 dollar. Nu är priset nere i 35 dollar.
Med så låga priser måste oljebolag i Nordsjön ifrågasätta om det är lönsamt att fortsätta utvinna olja vid sina nuvarande anläggningar.
I torsdags argumenterade Christophe de Margerie för att oljebolagen borde fortsätta att investera i lågkonjunktur för att kunna leverera när högkonjunkturen kommer. Nu försöker han omförhandla Totals avtal i Kanada.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.