En bostadsrättsförening på Floragatan i Stockholm tvingas efter en färsk hovrättsdom acceptera exhustrun till en kontroversiell kändisläkare, med runt 100 miljoner i skulder, som medlem.
Östermalmsförening får in skandalläkarens exfru
Mest läst i kategorin
– Jag har kungahus och artister och allting, och varför skulle de komma till mig om jag var så dålig och förskräcklig?
Orden är Karl-Erik Tronners, chefsläkare – och hovläkare? – på den av honom grundade Engelbrektskliniken i korsningen Floragatan/Östermalmsgatan i Stockholm. Tronner granskades av TV3:s program Insider för några år sedan under rubriken ”Skräckläkarna”, och fällde där uttalandet. Detta efter nio anmälningar till HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, för felaktiga behandlingar. Tre av dem ledde till fällning. I november 2008 avslöjade Sveriges Radio hur Tronner hjälper en ”patient” med sjukintyg för att han ska slippa betala för en resa.
Tronner har idag ett skuldsaldo hos kronofogden på 89,3 miljoner kronor, och är tidigare dömd till åtta månaders fängelse för bokföringsbrott. Detta efter fastighetsaffärer på Östermalm: i början av 90-talet omskrevs han i Expressen som ”läkarmiljonären”, och dessförinnan, 1989, skrev Dagens Industri om hans nya klinik i gamla ryska ambassaden på Villagatan 17.
Mittemot hans kliniks nuvarande lokaler, på Floragatan 11, bodde till sin död år 2001 en då 96-årig barnlös änka. Änkan var patient hos Tronner och blev nära vän till dennes familj. Hennes våning auktionerades ut först i våras, nio år efter hennes död, och Tronners exhustru ropade in den 107 kvadratmeter stora våningen, vars månadsavgift var 1666 kronor, för 7,5 miljoner kronor. Pengarna kom från en 1993 grundad stiftelse, Dormio, vars ändamål är att säkra familjen Tronners ekonomi.
Bostadsrättsföreningen, företrädda av advokat Anders Anell med biträdande juristen Therese af Jochnick på byrån Landahl några kvarter längre bort på Östermalm, förvägrade hustrun medlemskap i föreningen: hon misstänktes vara enbart ställföreträdare för sin make och inte själv ha möjlighet att vare sig betala köpeskillingen eller avgifterna.
”Föreningen är orolig för att bostadsrätten ska vävas in i Karl-Erik Tronners affärer”, sade Anell bland annat under förhandlingarna i Hyresnämnden. Tronners skatteskuld uppgavs vara 160 miljoner kronor, och enligt Anell fanns ett tresidigt utdrag från Stockholms tingsrätt med tvister i bolag som Tronner äger. Därutöver nämnde Anell en mängd kommanditbolag och fastigheter som skulle visa på en stark koppling mellan Tronner och hans exhustru, som sedan 2003 har bott i ett hus på Ingarö taxerat till 6,5 miljoner kronor, ägt av ett kommanditbolag vars adress är densamma som Engelbrektsklinikens.
Hyresnämnden beslutade efter förhandlingarna i slutet av augusti i år att Tronners hustru skulle ha rätt till medlemskap, eftersom hon uppfyller de krav som finns i bostadsrättsföreningens stadgar: hon ansågs ha för avsikt att bosätta sig permanent i våningen, och därtill ha råd att betala avgifterna.
Bostadsrättsföreningens överklagande till Svea hovrätt var förgäves: strax före jul meddelade domstolen att Hyresnämndens beslut fastställdes, något som nyhetssajten Dagens Juridik rapporterade. Detta trots föreningens tilläggsargument: sedan Hyresnämndens beslut hade, uppgav föreningen, Karl-Erik Tronner själv låtit ombesörja ombyggnadsarbeten i våningen i fråga. Detta ”stärker ytterligare misstanken om att inte har för avsikt att utöva bostadsrätten själv utan att det är Karl-Erik Tronner eller Stiftelsen Dormio som kommer att göra det”.
Karl-Erik Tronner är sedan våren 2009 företagsläkare åt 480 anställda inom Bonnier Tidskrifter, där bland annat reklambranschtidningen Resumé ingår. För några veckor sedan rapporterade Resumé att Krister Berntsson, ordförande i företagets journalistklubb, protesterade mot valet av Tronner som företagsläkare: ”Han känns inte trovärdig”, sade Berntsson – vars krav på ny företagsläkare dock klingade ohörda.
Realtid.se har ringt Engelbrektskliniken, som meddelar att Tronner inte finns där förrän 20 januari (se även bild).
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.