Realtid

Oljan mot högre nivåer

administrator
administrator
Uppdaterad: 09 feb. 2011Publicerad: 09 feb. 2011

Välkommen till denna första tekniska analys av råvaror, där vi börjar med att analysera oljepriset som nyligen passerat en intressant tidszon och därmed befinner sig i ett spännande läge.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I kommande analyser kommer vi även att analysera Guld- och Silverpriserrna. I viss mån kommer vi att analysera andra råvaror också så som Vete och Koppar för att ta ytterligare ett par exempel.

Efter analysen kommer vi även att ta upp Bull & Bear certifikat med en hävstång på 2 och 3 gånger prisrörelsen i underliggande råvara.

Det krävs att du som läsare har satt dig in i vad handel med certifikat innebär och framförallt vilka risker det innebär.

De utställande bankerna och fondkommissionärerna har bra information på sina hemsidor, vilka jag rekommenderar att du tar del av för att få den nödvändiga kunskapen och erfarenheten av vad det innebär att handla med certifikat.

Som ett led att bygga upp kunskapen kring handel med certifikat kommer vi att genomföra en utbildning/kurs i ämnet den 16 mars i Göteborg och den 13 april i Stockholm.

Vi kommer att ta ut en kostnad för detta, där du som är minst 3- månaders prenumerant kommer att erbjudas en rabatt.

Analys Oljepriset

Oljepriset i våra analyser baseras på kvaliteten Brent Blend. Prissättningen sker i dollar per fat, där 1 fat är det samma som 159 liter.

ANNONS

Brent Blend (100,1 $/fat) är i en långsiktigt stigande trend sedan i somras, där uppgången inleddes den 25 augusti 2010 från 71,8 dollar.

Under januari hade oljepriset ett viktigt motstånd vid 99,dollar, vilket nu är brutet och det i sin tur ger oss anledning att direkt sikta på nästa motstånd vid 104 dollar, vilket är ett delmål på vägen vidare uppåt.

Det flesta marknader har under januari månad aviserat att den 3-4 februari var en viktig avstämningspunkt. Oljemarknaden utgjorde inget undantag i detta fall, där oljepriset noterade 103,4 dollar som högst den 3 februari för att sedan inleda en tillfällig rekyl under februari månad. Motståndet vid 104 dollar testades i stort sett samtidigt som tiden var på plats, vilket ökar sannolikheten för att oljepriset nu tar en sväng nedåt, vilket vi redan sett i form av en första sväng ned under 100 dollar i början av denna vecka.

Vi har en trendlinje sedan cirka ett år tillbaka som fångar in de flesta topparna i uppgången och denna linje har i dagsläget värdet 103,8-104,5 dollar och av den anledningen är detta område ett både viktigt och starkt motstånd tills vidare.

När det gäller stöden i en rekyl handlar det först om 99,0 dollar som redan testats. Bryts denna nivå får vi plocka fram 94,00 dollar som ytterligare nästa stödnivå. (Se graf)

Vi har även andra signaler som långsiktigt pekar uppåt

När 90-nivån bröts i början av december 2010 gav marknaden oss en indikation på en fortsatt uppgång till 111 dollar på sikt. Det finns inget i dagsläget som förändrat denna positiva bild på sikt.

Långsiktigt är det betydligt högre nivåer som kommer att presenteras, där vi kan konstatera att rekordnoteringen vid 147,5 dollar är från den 11 juli 2008.

ANNONS

Oavsett hur rekylfasen tar sig fram innebär en stängningskurs över 104,5 dollar att en ny uppgångssignal har utlösts och vi kan då fortsätta sikta mot 111 dollar.

När det gäller tekniska indikatorer använder jag mig av flera mometumindikatorer som jag tycker ger en mycket bra bild av utvecklingen på månads- vecko- och dagsbasis.

Av de momentumindikatorer som finns föredrar jag att jobba med Stochastic Slow, som jag tycker ger mig mycket bra information om den kommande utvecklingen.

Jag vill redan nu poängtera att detta inte är den bästa indikatorn för alla utan den indikator som fungerar bäst för mig utifrån den vana och erfarenhet jag byggt upp under många år.

Sedan kan andra analytiker jobba med MACD, RSI eller andra momentumindikatorer och uppnå bra resultat. Det handlar mer om att lära sig och känna igen mönster i den indikator man valt att jobba med.

I grunden är det ju samma utveckling som analyseras men då mycket hänger på tolkningen är det var och ens vana som ger det bästa resultatet.

Stochasticvärden Brent Blend den 8 februari 2011

Lång sikt: Månads stochastic 90,6 och 84,9stigande

ANNONS

Medellång sikt: Vecko stohastic 88,9 och 89,5 fallande

Kort sikt: Dags stochastic 62,7 och 75,8 fallande

Vi ser att de långsiktiga indikatorerna är stigande medan de kortare är fallande och därmed bekräftas en dragning nedåt för oljepriset.

Nedanstående värde är ”defaultvärden” i de flesta analysprogram och fungerar bra.

Inställningen är 14, alltså 14 dagar, 14 veckor, 14 månader med ett glidande medeltal på 5.

Det första angivna värdet är stochastickurvan och det andra värdet är dess glidande medeltal. Om det första värdet är högre än det andra betyder det att vi har en stigande trend omvänt gäller om första värdet är lägre.

Stochasticvärdet kan maximalt nå 100 och som minst 0. I den tekniska litteraturen beskriver man ofta ett värde över 80 som överköpt och ett värde under 20 som översålt. För egen del är jag försiktig med att använda denna beskrivning, då den lätt kan missuppfattas. Överköpt betyder inte att vi nödvändigtvis ska sälja ett innehav utan det betyder att vi haft en uppgång under en längre tid och en stark trend, speciellt om det är vecko- och månadsgraferna vi betraktar.

Glidande medeltal

ANNONS

Med jämna mellanrum kommer jag också att relatera till glidande medeltal, vilket i engelsk litteratur är Moving Average (MA). Jag kommer att använda MA som beteckning för glidande medeltal och det handlar då om MA 50, MA 100 och MA 200 som jag använder som standardvärden.

Många aktörer använder kortare glidande medeltal så som MA 10 och MA 20, vilket också fungerar för den som är van att hantera de kortare rörelserna. Jag kommer i huvudsak att jobba med de tre relaterade medelvärdena.

Just nu är MA 50, MA 100 och MA 200 stigande och de ligger under värdet på dagens oljepriset. MA 50 är den som kan testas först och den har ett värde idag på 95,0 dollar. I och med att kurvan är stigande får den ett högre värde ganska snabbt efter bara några dagar.

Jag förväntar mig att denna kurva testas framöver i den aktuella rekylen.

Tiden

För mig är tiden den viktigaste indikatorn när man jobbar med TA eller Behavioural Finance som börjar bli den alltmer använda benämningen.

I den mån olika tidsrytmer går att identifiera är de No 1 vid en analys. När tiden (rytmen) är identifierad blir de andra metoderna komplement som i bästa fall förstärker de signaler som tiden ger.

När det gäller oljepriset kan vi konstatera att motståndet vid 90,0 dollar testades en första gång den 3 maj 2010. Efter denna topp tappade oljepriset drygt 20 dollar. Toppen var med andra ord betydelsefull.

ANNONS

En rytm på 9 månader är viktig och värd att bevaka inför en ny reaktion efter 9 månader. Det betyder att vi som jobbar på detta sätt var på tå den 3-4 februari för att se om rytmen skulle ge en topp. Nu har vi fått toppen den 3 februari vid 103,4 dollar och de andra indikatorerna ger utrymme för en period med en dragning nedåt utan att vi fått ett trendbrott.

I maj 2010 tog rekylen 22 dagar att fullborda och vi kan ju ta med denna tidsrytm även denna gång och se vad som händer den 25 februari. Vi ska inte ta för givet att denna tidpunkt blir gällande men det är alltid bra att ha en horisont att jobba med.

I kommande analyser ska jag berätta mer om dessa tidssamband för att underlätta för dig som läsare att få ut mer av analyserna. Min ambition är att i så stor utsträckning som möjligt dela med mig av min erfarenhet under de drygt 15 år jag jobbat med tidsfaktorn som analysverktyg.

Certifikat

BULL Olja X 2 H (87,00) var upp till 87,00 kronor som högst under tisdagen. Trenden är ju naturligtvis stigande även för BULL, när trenden är stigande för oljan.

Närmaste motstånd ligger nu vid 90,00 kronor och när denna nivå bryts handlar det om 94,00 kronor som nästa delmål i en långsiktig uppgång.

Med tanke på att oljan har ett viktigt tidsmotstånd den 4 februari, vill jag vänta in denna dag för att kunna få en indikation på vad som kommer att hända därefter.

Dettta certifikat har en hävstång på 2 gånger utvecklingen för oljepriset. Det betyder att om oljepriset stiger med 3 procent kan BULL Olja H stiga med 6 procent. Där utvecklingen för dollarna är mothållande, vilket gör att BULL Olja H kanske ”bara” stiger med 5 procent om dollarn faller gentemot den svenska kronan. På valutan är det ingen hävstång.

ANNONS

H i certifikatets namn betyder att det är Handelsbanken som är utställare och market maker.

Det är utställaren som också garanterar likviditeten i certifikaten.

BULL OLJA X 2 H (84,50) var upp till motståndet vid 90,00 kronor den 3 februari i samband med att oljepriset slog i taket vid 103,4 dollar. Högsta notering för BULL blev 89,00 kronor.

Rekylen i oljepriset fick naturligtvis ett snabbt utslag på BULL, som föll med nästa 6 procent medan oljepriset tappade 3,6 procent.

I och med att oljepriset sätts i dollar påverkar även denna utveckling för BULL som prissätts i kronor, därför blir inte utväxlingen 2 gånger mot oljepriset.

Det bör påpekas att dollarn inte ger någon hävstång i dessa sammanhang.

BULL OLJA X 3 H (154,50) är naturligtvis i samma trend som oljepriset och BULL Olja X 2 H. Skillnaden är att hävstången här är 3 i detta certifikat. Det betyder större möjligheter om man ligger rätt i trenden och omvänt sticker förlusten snabbt iväg om man hamnar fel och risknivån blir därmed mycket hög.

Den 3 februari var BULL 3 upp till 170 kronor som högst för att sedan snabbt falla med cirka 10 procent.

ANNONS

Nu får vi vänta ut oljepriset för att se när vi får nästa signal för en ny uppgång. Jag jobbar med att hela tiden söka en botten inför en ny uppgång men mörkar marknaden detta budskap får vi i stället vara beredda att agera den dag oljepriset stänger över 104,5 dollar.

Det gäller i alla lägen att jobba med en ”stop loss” för att säkra de vinster man gjort när en rekyl tar vid. Certifikaten kan mycket snabbt falla i pris, när oljepriset faller tillbaka bara några få procent.

Jag uppmanar alla att hitta sin egen stop loss nivå som är lämplig. Av erfarenhet sätter jag numera inte ut en generell stop loss, då den kan utnyttjas av aktörer i marknaden för att t.ex få fart i en nedgång om trenden är stigande.

För er som vill lära er mer om denna metod kommer jag att ge kurser under våren.

Du kan handla Bull & Bear certifikat via din bank eller nätmäklare. Det är ingen skillnad jämfört att handla med aktier. Avanza och Nordnet fungerar också utmärkt som handelsplats.

Under våren kommer jag att ge ett flertal kurser i teknisk analys (TA) i Göteborg 14-16 mars och Stockholm under tiden 11-13 april.

De två grundläggande kurser i TA, där varje kurs är på cirka 2 timmar, ges under eftermiddagen den 16 mars i Göteborg och eftermiddagen den 13 april i Stockholm.

Kurserna riktar sig till dig som vill lära dig mer om grunderna i TA.

ANNONS

Utöver de två grundläggande kurserna i TA kommer vi även ge en kurs i hur man jobbar med BULL & BEAR certifikat. Det handlar om en information/introduktion av BULL & BEAR, där vi går igenom vilka certifikat som finns. Även en analys av Brent Blend, Guld, Silver och Koppar riktar sig i första hand till dig som vill få lära dig hur certifikaten är uppbyggda och få en inblick i risk och möjligheter med dessa instrument.

Är du intresserad och vill ha hela kursprogrammet för alla dagarna skicka ett mail till ingemar.carlssontendens.se.

Om det är något i analyserna ovan som du undrar över gäller samma mailadress. Tyvärr kan jag inte ge några analyser via mail men jag svara på frågor förutsatt att du är betalande kund på denna tjänst via Realtid.se. Det kan ibland ta tid innan du får svar beroende på arbetssituationen i övrigt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]