Priserna stiger, trots utfästelser från Opec om ökad produktion. Energiekonom Marian Radetzki menar att i alla fall Opec-länderna i Mellanöstern har kapacitet att producera mer.
Oljan fortsätter upp
Mest läst i kategorin
För sjätte dagen i rad steg oljepriserna idag, och passerade 54 dollar i handeln i New York. De trasiga oljeledningarna från Mexikanska Golfen, skador orsakade av orkanen Ivan, befaras hota tillförseln av olja inför vintern.
Nästan en tredjedel av ledningarna i Golfen behöver repareras. Produktionen ligger i dagsläget 28 procent under normalnivån. Sedan den 13 september, då Ivan slog till, har produktionen i Mexikanska Golfen tappat 17 miljarder fat.
Terminspriserna på råolja har stigit 26 procent de senaste månaderna. Sedan samma tid förra året har priserna stigit med 69 procent på grund av produktionsavbrott i Golfen, Ryssland, Irak, Venezuela och Nigeria.
Opec har gång på gång gått ut och lovat ökad produktion för att tillmötesgå den höga efterfrågan. Så sent som i går sade Saudiarabiens oljeminister att landet skulle öka produktionen med 30 procent. Trots detta stiger terminspriset.
Marian Radetzki, professor i nationalekonomi och expert på energifrågor, menar dock att oljan antagligen finns.
– I alla fall i Mellanöstern arbetar man för närvarande nära kapacitetsgränsen. Samtidigt är det så lätt att exploatera nya fyndigheter i till exempel Kuwait och Saudiarabien, säger Marian Radetzki.
– 6–9 månader efter det att man börjar exploatera kan man öka kapaciteten. Så kapacitetsbegreppet är något oklart när det gäller Mellanöstern.
– Och sannolikt satte de igång ny exploatering redan i våras. Priset var högt redan då. Det är mycket möjligt att Saudiarabien har en kapacitetsgräns på 10,5–11 miljoner fat per dag redan i dag.
Offentlig statistik från det internationella energiorganet, IEA, sätter Saudiarabiens kapacitetsgräns till 9,5 miljoner fat per dag.
Samtidigt sänkte IEA i en rapport på tisdagen förväntningarna på oljeefterfrågan för 2005 med 70.000 fat till 83,9 miljoner fat per dag. Nedjusteringen beror bland annat på att det höga oljepriset dämpar efterfrågan och aktiviteten i ekonomin, skriver IEA i sin månatliga rapport.
IEA ser signaler på att efterfrågan från Kina håller på att dämpas. Preliminär statistik indikerar att tillväxten minskade från tolv procent till sex procent i augusti jämfört med juli.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.