Realtid

ÖB:s orkester kostar 86 miljoner kronor

administrator
administrator
Uppdaterad: 15 jan. 2009Publicerad: 15 jan. 2009

Trots hårda spartider i försvaret lägger ÖB Håkan Syrén 86 miljoner kronor årligen på den 172 man starka militärmusikkåren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om några år berkänar försvaret att kostnaderna skenat till 110 miljoner kronor.

ÖB Håkan Syrén har fått utstå hård kritik för militärens galopperande förluster och dålig ekonomisk koll. Senaste var det konsultnotan på 101 miljoner kronor till Bi Puranen, fördelat på tre år, som orsakade folkstorm.

Men Realtid.se kan avslöja att det finns fler svarta hål inom militären.

Bakom den kryptiska förkortningen FöMusC (vilket är militärsvenska och uttyds Försvarsmusikcentrum) döljer sig kostnader på närmare 90 miljoner kronor. Det går till löner för 172 personer, lokaler samt inköp.

– På sikt kommer kostnaderna dessutom att öka från 86 miljoner kronor till beräknade 110 miljoner kronor, säger Veronika Brink, informationschef på Livgardet.

Verksamheten består i att spela musik i samband med statsceremonier, till exempel högvakter, statsbesök och kungliga audienser.

I utredningen ”Framtidens militärmusik – en flexibel och kvalitetsstyrd verksamhet” beskrivs verksamheten:

Den är uppdelad i Arméns Musikkår (”stor paradmusikkår”), Livgardets Dragontrumpetarkår (”beriden musikkår och brassband”), Flygvapnets musikkår ( och Arméns Trumkår, samtliga placerade i Stockholm samt Marinens musikkår (”liten paradmusikkår”), som håller till i Karlskrona. Dessutom tjänstgör Göteborg Wind Orchestra som Flygvapnets musikkår under en tredjedel av sin tid.

ANNONS

Men bemanningen har ändå inte täckt behovet utan FöMusC har tvingats köpa in tjänster från Livgardesmusiken, Malmö Brandkårs Musikkår, Gotlandsmusiken samt ”ett antal högvaktsgodkända hemvärns- och frivilligmusikkårer”.

Försvarsmusikcentrum ska också utbilda hundratalet värnpliktiga musiksoldater om året i ”grundläggande soldatutbildning, musikutbildning och framträdanden”.

Men det har blivit allt svårare att locka värnpliktiga, vilket fått kostnaderna att skjuta ytterligare i höjden.

”Under de första åren var det framförallt kvaliteten på de sökande som sjönk, men under de senare åren har det varit problem att fylla platserna inom de värnpliktiga musikkårerna”, berättar utredningen.

En orsak till problemen ”kan vara att det är svårt för dagens ungdomar att hitta förebilder inom blåsmusiken”, spekulerar utredaren.

Därför tvingades ledningen under flera år korttidsanställa före detta värnpliktiga ”ofta utan högre musikutbildning”.

På senare år har man löst det genom att anställa femton yrkesmusiker, vilket fallit väl ut ”trots initiala svårigheter”.

Som grädde på moset leds verksamheten av en stab på fjorton personer. Så här beskrivs deras uppgifter i utredningen:

ANNONS

• Förbandschef

• Musikdirektör ledning

• SC

• Ekonomichef

• Planeringsofficer

• Stabsofficer

• Musikdirektör

• Logistikbefäl

ANNONS

• Chaufför

• Assistent

• HR-generalist

• Rekryterare

• Notbibliotikarie

• Producent

Men i sanningens namn har ÖB gjort ett tappert försök att dra ner på kostnaderna.

Han rekryterade en riktig tuffing till jobbet, Överstelöjtnant Per-Erik Laksjö.

ANNONS

Laksjö var tidigare personalchef för Nordic Battle Group, som är en av EU:s speciella insatsstyrkor.

Och Laksjö gjorde alltså ett försök att dra ner på kostnaderna. Han ville skrota Marinens musikkår i Karlskrona. Mesta delen av jobbet sker ju i Stockholm – statsbesök, riksdagens öppnande och så vidare – så var det en naturlig tanke.

Besparingen beräknades uppgå till 25 miljoner kronor.

Men då hade Laksjö inte räknat med den lokala lobbyn i Blekinge. Media, i form av Blekinge Läns Tidning och Sydöstran, mobiliserade fotfolket, tillsammans med lokalpolitiker.

Det resulterade i sju motioner i riksdagen, en interpellation till försvarsminister Sten Tolgfors (m) från Peter Jeppsson (s) och för säkerhets skull skrev Annicka Engblom (m) också ett personligt brev till Tolgfors.

ÖB Syrén backade snällt inför den politiska övermakten. Nyligen valde han istället att lägga ner Trumkåren i Stockholm, den enda delen av verksamheten som dragit in några kronor.

Trumkåren har nämligen hyrts in i samband med en del kommersiella evenemang, bland annat tennisturneringen Stockholm Open.

Här kan du kolla på Arméns musikkår när de framför Fredericus Rex Grenadiermarsch.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]