Anne Ramberg beskriver upptaxeringen av delägare som "förödande" för bland annat advokatbyråer.
"Oacceptabelt"
Mest läst i kategorin
Skatteverkets beslut att upptaxera ett stort antal PWC-delägare får hård kritik av Advokatsamfundets generalsekretare Anne Ramberg. I ett debattinlägg i Dagens Industri på tisdagen beskriver hon myndighetens beslut som ett försök att runda riksdagens avsikter med den nuvarande skattelagstiftningen.
”Den linje som Skatteverket nu valt innebär inget mindre än ett försök till kringgående av 3:12-reglerna, på tvärs med lagstiftningens syfte. Kringgående av skattelagstiftningen benämns i andra sammanhang som skatteflykt”, skriver Anne Ramberg.
Hon beskriver att den senaste ändringen av de så kallade 3:12-reglerna just öppnade för skattegynnad utdelning upp till vissa nivåer istället för lön för småföretagare. Skatteverket försöker nu ”straffbeskatta inträdet” som delägare som ett svar på lagändringen, enligt Anne Ramberg.
”Att skattemyndigheten underminerar gällande skatteregler på det sätt som ägt rum i fallet med revisionsbyrån är anmärkningsvärt och oacceptabelt, från både rättsstatliga och politiska utgångspunkter”, skriver Anne Ramberg.
Skatteverket anser i PWC-besluten att delägarna borde ha betalt ett betydligt högre pris för sina aktier i den egna firman. Anne Ramberg sågar resonemanget:
”Effekten av detta torde bli att småföretag får svårt att ta upp andra delägare än sådana som är synnerligen välbeställda redan från början. Och de är förmodligen få.”
Hon hävdar att besluten riskerar att få stora konsekvenser för inte minst svenska advokatbyråer:
”De kommer att negativt påverka rekryteringen av nya delägare på alla småföretag, som bygger på att anställda erbjuds delägarskap. Detta gäller inte minst för revisionsbyråer och advokatbyråer, där det inte finns någon marknad som kan sätta pris eller värdera aktien i det bolag som förvärvas.”
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.