Realtid

Nytt förslag ska stoppa svartarbete

administrator
administrator
Uppdaterad: 16 maj 2008Publicerad: 16 maj 2008

"Vi ska ha skatteregler som gör det svårt att göra fel, säger finansminister Anders Borg till Realtid.se.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Arbetsgivaravgifterna ska betalas in till Skatteverket på ett nytt sätt. Allt för att försvåra för bolag som anlitar svart arbetskraft. Dessutom: På uppdrag av Realtid.se gjorde Skatteverkets okända avdelning ”Förebyggande Information” ett branschtest som avslöjar svartjobb.

I går föreslog Riksdagens skatteutskott att företagen i framtiden ska redovisa inbetalningar av skatt och avgifter månadsvis och på individnivå.

I dagsläget redovisar företagen exempelvis arbetsgivaravgiften, endast som en klumpsumma varje månad. Klumpsumman ger inte Skatteverket någon möjlighet till kontroll av de anställda.

Skatteutskottet anser att reformen, med hjälp av modern datateknik, kan tidigareläggas inom exempelvis byggbranschen.

– Kombinationen av en sådan åtgärd tillsammans med personalliggare och oanmälda besök torde avsevärt försvåra svartarbete, säger Lennart Hedquist, ordförande i skatteutskottet, till Realtid.se.

Även finansminister Anders Borg är positiv till skatteutskottets nya förslag.

– Enkla och tydliga regler har betydelse för att motverka svartjobb. Ju enklare en regel är desto mindre är risken för fel och missförstånd. Detta är viktigt för att öka acceptansen och stärka legitimiteten i skattesystemet, säger finansminister Anders Borg.

– I Sverige finansieras viktiga områden som vård, omsorg och rättsväsende gemensamt via skatter. Det är därför viktigt att bekämpa svartarbete och annat skattefusk eftersom det äventyrar vår välfärd. Vi ska ha skatteregler som gör det lätt att göra rätt och svårt att göra fel, säger finansminister Anders Borg.

ANNONS

Förslaget om individbaserade inbetalningar har utarbetats av en grupp inom Skatteverket som har till uppgift att stoppa den svarta arbetsmarknaden.

– Det nya förslaget kommer att underlätta för oss, säger Conny Svensson, projektledare på Skatteverket.

Skatteverket har en särskild avdelning som ska hjälpa myndigheter och företag att upptäcka fuskande bolag.

Avdelningen heter ”Förebyggande Information” och lämnar kostnadsfritt ut information från offentliga register.

– Myndigheter kan med hjälp av förebyggande information kontrollera om entreprenörer sköter sig inför ett bygge, säger Conny Svensson.

”Förebyggande Information” kan lämna ut uppgifter över de senaste månadernas inbetalda arbetsgivaravgifter.

– Om ett företag åtar sig ett större bygge samtidigt som de betalar in låga arbetsgivaravgifter kan det tyda på svarta löner, säger Conny Svensson.

Med nuvarande regler kan ”Förebyggande Information” endast lämna ut arbetsgivaravgifterna som en klumpsumma för varje månad. Om de nya reglerna, med individbaserade inbetalningar, införs kan man mycket lättare upptäcka oegentligheter.

ANNONS

Conny Svensson berättar om flera fall där fusk upptäckts efter att myndigheter och företag använt ”Förebyggande Information”.

Ett raffinaderi på västkusten skulle renoveras och oljebolaget anlitade ett byggföretag som hade F-skatt sedel. F-skattsedeln tillhörde en glasskiosk med en årsomsättning på 100.000 kronor. Vid kontroll visade det sig att glasskiosken var målvakt för ett företag med en omsättningen på 20 miljoner kronor under ett kvartal.

Realtid.se bad ”Förebyggande Information” granska ett 30-tal bevakningsföretag i Stockholm, Göteborg och Skåne.

Flera bevakningsföretag hade mycket låga arbetsgivaravgifter i förhållande till antalet anställda.

– Tumregeln är att arbetsgivaravgifterna ska motsvara en tredjedel av bruttolönen, säger Conny Svensson.

Resultatet av undersökningen;

Tre bevakningsbolag med många ordningsvakter på krogarna runt Stureplan i Stockholm och Avenyn i Göteborg, redovisar inbetalda arbetsgivaravgifter på mellan 2000 till 6.000 kronor.

Ett bevakningsbolag i Västsverige redovisar ingen arbetsgivaravgift överhuvudtaget, trots att de har auktorisation från Länsstyrelsen.

ANNONS

I Stockholm finns ett bevakningsbolag som saknar auktorisation och tillåts därför inte att utföra bevakningsuppdrag. Trots att Stockholmsbolaget är oauktoriserat redovisar de arbetsgivaravgifter på 80.000 kronor för en månad.

Conny Svensson anser att bevakningsbranschen är hårt drabbad av fusk och svarta löner och att myndigheterna bör reagera kraftigare.

– Bevakningsbolaget på Säve flygplats borde fått sin auktorisation indragen på grund av skatteskulder och avsaknad F-skattsedel, säger Conny Svensson.

Peter Karlsson

Katarina Larsson

frilansjournalister

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]