TV4 åkte ut i våras efter ha låtit kinesisk tv censurera ett tal från Nobelstiftelsens ordförande. Nu vill inte IEC som förmedlat rättigheterna internationellt vara med längre. Nobel Medias vd Camilla Hyltén-Cavallius hävdar att hon klarar sig ändå. "Det viktiga är inte pengarna utan spridningsmålet."
Nobel Media förlorar samarbetspartner

– Jag kan bekräfta att vi och IEC gemensamt och i samförstånd beslutat att inte gå vidare med vårt samarbete, säger Camilla Hyltén-Cavallius, vd för Nobelstiftelsens mediabolag Nobel Media som sitter på tv-rättigheterna för Nobelfestligheterna.
– Nobel Media har dragit upp en distributionsstrategi. Vi vill att programmen ska placeras på ett sätt som stämmer med den strategin. Jag tror att vi gör det bättre själva. Vi har också en person anställd som sköter det.
Sedan när?
– Sedan augusti.
När kom ni överens om att avbryta samarbetet med IEC?
– Vi hade de bästa intentioner att ingå i ett samarbete. Under resans gång har vi kommit fram till att det så att säga inte fungerat vare sig för IEC eller för oss. Det är väldigt okomplicerat och okonotroversiellt.
Vad i strategin har IEC inte kunnat ställa upp på?
– Det är bättre att IEC får kommentera det, säger Nobel Medias Camilla Hyltén-Cavallius.
– Det vet jag inte vad jag ska säga om. Det får du fråga henne om. Jag ger ingen officiell konmmentar om det, säger IEC:s vd Jonas Persson.
Realtid.se erfar från källor i tv-branschen att det var IEC som sa upp Nobel Media, men Jonas Persson framställer saken i samma ordalag som Camilla Hyltén-Cavallius.
– Det är ganska odramatiskt. Ibland fungerar det inte att jobba ihop. Det är inga hard feelings från oss. Det är egentligen bara det som finns att säga, säger han.
Vad betyder det här ekonomiskt för IEC?
– Det betyder ingenting. Jag har inget att jämföra med eftersom det vore första året vi haft projektet i våra böcker.
Hoppas du vinna tillbaka uppdraget i framtiden?
– Nej, nu är det avslutat, säger Jonas Persson.
TV4 snuvade SVT på tv-rättigheterna i Sverige 2007 och lät Nobelfestligheterna bli tema för årsredovisningen – ett prestigeprojekt för vd Jan Scherman. I april i år stod det klart att TV4 åker ut. Då uppgav Camilla Hyltén-Cavallius att ingenting tydde på att också IEC skulle bort.
I juli fick SVT tillbaka rättigheterna för Sverige.
Blev det för mycket TV4 av Nobel?
– Nej. Det hade bara att göra med att TV4:s avtal med kinesisk tv inte följde de överenskommelser som vi hade. Som följd av det sändes Nobelprisutdelningen med tolv timmars fördröjning istället för direkt. CCTV och Shanghai TV censurerade Marcus Storchs tal. Det hade man ingen rätt att göra, säger Camilla Hyltén-Cavallius.
Det var Nobelstiftelsens ordförande Marcus Storch som talat om yttrandefrihet.
Kunde ni ha kvalitetssäkrat arbetet med TV4 så att ni sluppit den kallduschen?
– Nej. Jag tror att det är mer komplicerat än att kunna beskrivas som en kalldusch, säger Camilla Hyltén-Cavallius.
Nobel Media hade 27 miljoner kronor i intäkter 2007. Hur mycket kom från TV4?
– Jag kan inte kommentera det.
Hur ska ni tjäna pengar utan IEC och TV4?
– Vi är bara i början av att skapa en strategi. Hur intäkterna kommer att se ut vet vi inte. Det viktigaste är inte intäkterna utan det globala spridningsmål som vi har från Nobelstiftelsen.