Realtid

Miljardslöseri i FN:s klimatprogram

administrator
administrator
Uppdaterad: 26 maj 2008Publicerad: 26 maj 2008

Miljardtals kronor slösas bort på att betala industrier i utvecklingsländerna för att de ska minska på utsläppen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ledande forskare hävdar att pengarna rutinmässigt missbrukas av bland annat vind,- gas och vattenkraftföretagen. De gör anspråk på utsläppsrätter för projekt som inte uppfyller kraven, skriver brittiska The Guardian.

Resultatet är att det inte görs några egentliga utsläppsminskningar som påverkar växthuseffekten.

Kritiken riktas mot FN:s klimatprojekt kallat CDM, Mekanismen för ren utveckling, som godkänts i Kyotoprotokollet. CDM går ut på att rika länder kan uppfylla sina utsläppsmål genom att finansiera energiprojekt i utvecklingsländer.

Överskott från utsläppsreduktionerna köps sedan av europeiska företag och regeringar som inte klarar av att uppfylla sina minskningsmål av koldioxid.

Marknaden för CDM-krediter växer snabbt. För närvarande är den värd nästan 120 miljarder kronor per år, men väntas växa till över en halv miljard kronor inom fyra år.

Mer än 1.000 projekt har hittills blivit godkända, och ytterligare 2.000 projekt kan bli aktuella.

Två ledande forskare på Stanford University har undersökt mer än 3.000 projekt som antingen har sökt eller har beviljats krediter på drygt 60 miljarder kronor från FN:s CDM-medel under de närmaste fyra åren.

Slutsatsen är att majoriteten av projekten bör nekas ekonomisk hjälp.

ANNONS

– Det ser ut som om en till två tredjedelar av miljöinvesteringarna i det så kallade CDM-programmet inte gör att utsläppen minskar, säger David Victor, professor i juridik vid universitetet.

En separat studie som publicerades i veckan av den amerikanska frivillighetsorganisationen International Rivers, hävdar att nästan tre fjärdedelar av alla registrerade CDM-projekt var redan färdigbyggda vid tidpunkten för godkännandet. Enligt organisationen tyder det på att CDM-pengarna inte behövdes för att finansiera projekten.

– Det är uppenbart att ett projekt som redan är byggt inte behöver en extra inkomst för att kunna byggas, säger Patrick McCully, chef för organisationen.

Igår försvarade den brittiska regeringen CDM.

– Vi har arbetat konsekvent för förbättringar i CDM, säger en taleskvinna till The Guardian.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]