Fem storbanker ger klartecken för kreditram på 5,8 miljarder om noteringen blir av.
Miljardkredit bakom Capio-noteringen
Mest läst i kategorin
Sjukvårdskoncernen Capio kom den 8 juni överens med ett bankkonsortium om verksamhetens framtida lånefinansiering.
Om den planerade börsnoteringen går i mål får Capio grönt ljust för en femårig kreditfacilitet på totalt 4,6 miljarder. Denna kan dessutom utökas med ytterligare 1,2 miljarder. Det framgår att noteringsprospektet som blev offentligt på onsdagen
Det är Crédit Agricole, Danske Bank, DNB, Nordea och SEB som ställer upp med den nya pengarna. Lånet, som är uppdelat i två delar, löper med rörlig ränta och är inte säkerställt. Däremot måste Capio följa en rad villkor gällande bland annat skuldsättningsgrad och begränsningar i möjligheten att genomföra vissa förvärv.
Capio har sedan tidigare bankkrediter på 3,28 miljarder kronor med säkerhet i verksamheten. Denna kredit ska nu återbetalas och till det vigs lite mer än hälften av den nya kreditfaciliteten.
Capio gör också en nyemission på totalt 750 miljoner kronor inför noteringen och när 104 miljoner gått åt till noteringskostnaderna ska resterande 646 miljoner gå till avbetalning av gamla skulder.
Det är annars huvudägarna Nordic Capital och Apax som drar in de stora pengarna i samband med noteringen. Inklusive övertilldelningsoption är deras maximala utfall 1,8 miljarder kronor.
I detta fall kvarstår huvudägarna med 60,8 procent av aktierna efter noteringen. Men denna kan genomföras redan vid en lägre utförsäljningsgrad vilket visar att noteringen i sig är viktigare än att snabbt göra en stor exit.
I samband med noteringen löser huvudägarna upp det gemensamma holdingbolaget som de hittills placerat aktierna i. Beroende på utfallet kommer Nordic Capital att kvarstå som ägare till mellan 26,8 och 32,3 procent och Apax till mellan 34,1 och 41,1 procent. Ett nytt aktieägaravtal innebär att parterna kommer att samverka som ägare under en längre period, inklusive samordning av ytterligare utförsäljningar av aktier (lock up gäller i sex månader).
Prospektet innehåller inte oväntat ett omfattande riskavsnitt om politiska och regulatoriska risker. Den nya regeringens beslut att utreda en begränsning av vinster i välfärden gås noggrant igenom. I denna del är informationen så uppdaterad att Capio inte missat att nämna riksdagsbeslutet den 16 juni (dagen före prospektets publicering) där allianspartierna som ett svar till regeringen kräver att en ny utredning ska tillsättas för att säkra valfrihet och mångfald i välfärdssektorn.
Ett annat ämne som behandlas är Företagsskattekommitténs betänkande som kom förra året. Om kommitténs förslag skulle genomföras skulle Capios skattesituation försämras. Bolaget konsterar dock att finansminister Magdalena Andersson i april meddelat att betänkandet inte kommer att släppas igenom som lagförslag.
Om allt går enligt planerna ska Capio-aktien börja handlas på Stockholsmbörsen den 30 juni. Inget talar för att det inte skulle lyckas. Sedan tidigare är det kommunicerat att R12 Kapital, Fjärde AP-fonden, Handelsbanken Fonder och Swedbank Robur går in som ankarinvesterare med löften om att tillsammans teckna sig för ett ägande på 20 procent i bolaget.
Erbjudandet till allmänheten rullas också ut via bankerna JP Morgan, SEB, Deutsche Bank och Carnegie.
Rotschild är finansiell rådgivare medan Mannheimer Swartling och Davis Polk & Wardwell är legala rådgivare till bolaget och ägarna. White & Case är bankernas ombud.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.