Realtid

Med ett tufft kejsarsnitt slår man världen med häpnad

administrator
administrator
Uppdaterad: 12 jan. 2009Publicerad: 12 jan. 2009

Stillettklackar och platt mage…Vaddå graviditet?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En extremt kort barnledighet har lett till en extrem debatt i Frankrike.

– Ca va très bien. Jag mår mycket bra.

Den franska justitieministern Rachida Dati mötte pressen med ett brett leende, när hon klev ut från förlossningskliniken med ett knyte i famnen. Det var för snart en vecka sedan. Men fortfarande är hennes moderskap på var mans läppar.

Sällan har en graviditet och påföljande förlossning följts av en så livlig debatt. Sedan i september, då ministerns mage började puta ut, har det spekulerats vilt i vem som är pappa till barnet.

(Kanske José Maria Aznar? Affärsmannen François-Henri Pinault? Självaste presidenten Nicolas Sarkozy? Idrottsministern Bernard Laporte har i alla fall öppet deklarerat att det inte är han…)

Men dagens polemik handlar inte om det mystiska faderskapet, och inte heller om att Rachida Dati sådär i största allmänhet är en omstridd minister.

Utan om hur en nybliven mamma bör uppföra sig, särskilt när hon har en offentlig ställning.

Direkt efter att ha lämnat sjukhuset försvann dottern Zohra ur blickfånget.

ANNONS

Justitieministern själv gick på regeringsmöte, elegant balanserande på höga stilettklackar och iklädd välsydd åtsittande dräkt.

Rachida Datis barnledighet varade i fem dagar, trots att hon är 43 år och trots att hon just hade fött sitt första barn genom kejsarsnitt.

Föredöme? Eller farligt exempel? Fem dagar senare tycks alla ha sin åsikt om saken.

En av dem som har skyndat till justitieministerns försvar är hennes politiska motståndare, socialisten Ségolène Royal. Hon var 1992 själv den första kvinnliga ministern som födde barn mitt under ett pågående mandat. Fast hon tog två veckors ledigt.

– Fem dagar efter ett kejsarsnitt, det är utan tvivel för snabbt. Men vid en exceptionell funktion, har man ett exceptionellt beteende, säger Ségolène Royal till tidningen JDD. Royal kritiserar istället presidenten Nicolas Sarkozy och påstår att det är hans trakasserier som ligger bakom den korta barnledigheten, vilket förstås har mötts av protester inom det regerande högerpartiet UMP.

– Det är hennes privatsak, säger andra kvinnliga politiker.

Vissa verkar tycka synd om Rachida Dati, men ytterligare andra anser att ministerns beteende rent ut sagt är skadligt för fransyskorna.

– Om hon kan göra det, kan alla göra det. Det här riskerar att bli ett argument för arbetsgivare som ifrågasätter mammaledigheten, säger bland andra feministen Maya Surduts till tidningen Libération.

ANNONS

Fransyskorna föder både ovanligt många barn och arbetar i relativt hög utsträckning, jämfört med andra européer. Men barn fortsätter samtidigt att vara ett hinder i karriären för högutbildade och chefstjänstemän, om de är av kvinnligt kön.

Det gäller även inom politiken och det är kanske maktens villkor som istället borde förändras, hävdar en rad debattörer.

Högskoleministern Valérie Pecresse föreslår till exempel att man genast lagstiftar om att alla kvinnliga politiker ska ha rätt till en vikarie i fyra månader när de har fött barn, precis som andra fransyskor. Och tillägger att även manliga politiker borde kunna ta ledigt ett tag för samma sak.

Opinionen har också tillfrågats. 60 procent av fransyskorna tycker i alla fall att Rachida Dati borde ha stannat hemma längre än så.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]