Det sätts nya rekord för marknadsmissbruksbrotten medan insiderbrotten minskar.
Marknadsmissbruksbrotten skjuter i höjden
Mest läst i kategorin
Antalet anmälda brott på finansmarknaden nådde en ny rekordnivå förra året samtidigt som Ekobrottsmyndigheten (EBM) räknar med ett stort mörkertal.
Enligt statistik från Finansinspektionen (FI) anmäldes 221 misstänkta fall av otillbörlig marknadspåverkan förra året – den högsta noteringen hittills – medan motsvarande siffra för insiderbrott var 111.
Vad beror den här ökningen på?
– Visst har vi sett att antalet anmälningar ökat men det finns inga enskilda faktorer som kan förklara ökningen. Det handlar istället om en kombination av orsaker där den låga misstankegraden för att anmäla en misstänkt otillåten transaktion spelar stor roll. Här ställs det stora krav på oss och andra att effektivisera arbetet kring den här frågan, säger Johan Allstrin, chef på enheten handelstillsyn på FI.
Hur definierar du begreppet marknadsmissbruk?
– Dels som insiderbrott och dels som olika sätt att genomföra en transaktion vars avsikt är att manipulera med marknaden.
Hittills i år har redan 21 misstänkta fall av marknadsmissbruk anmälts till FI. FI lämnar sedan ärendena vidare till åklagare på EBM som tar beslut om att starta en eventuell brottsutredning.
Enligt Johan Allstrin pågår nu ett arbete inom EU som handlar om att uppdatera och förbättra regelverket som berör marknadsmissbruk.
I en artikel i Svenska Dagbladet (SvD) förklarar Martin Tidén, chefsåklagare på finansmarknadskammaren på EBM, att ökningen av antalet anmälningar delvis beror på att de har gjorts med lägre kvaltitet än anmälningarna som gjordes året innan. Det vill säga att de som anmälts inte borde ha anmälts. En annan förklaring till ökningarna kan enligt Martin Tidén vara det minskade antalet bud på börsnoterade bolag.
– Det görs inte så mycket affärer och då blir det svårare att tjäna pengar på insiderinformation, säger han till SvD.
Under 2012 kom 87 anmälningar om insiderbrott in till EBM. Det kan jämföras med 96 anmälningar år 2011.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.