Realtid

Marknaden på nålar inför krispaket

administrator
administrator
Uppdaterad: 17 okt. 2008Publicerad: 17 okt. 2008

Börsen och räntorna på statspapper stiger i linje med utlandet. Men på marknaden sitter många som på nålar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De frågar sig när och hur mycket reporäntan ska sänkas och hur bankgarantierna kommer att se ut.

Stalltipset är ytterligare en sänkning av reporäntan och ett lugnande ja i riksdagen till finansminister Anders Borgs stabilitetsproposition med stöd till finanssektorn.

Men många frågar sig samtidigt vad det faktiskt är som Borg kommer att lägga fram inför riksdagen.

– Kommer den svenska insättningsgarantin höjas ytterligare? En del grannländer har ju infört betydligt högre insättningsgaranti. Då uppstår en risk för att pengar flyttas dit, säger Henrik Mitelman, chefsanalytiker på SEB.

Ännu mer avgörande blir kanske vilka typer av garantier de svenska bankerna faktiskt får av staten.

– Vissa länder har ju mer eller mindre statsgaranterat all form av bankverksamhet. Och sedan, hur dyrt blir det för en bank att få ta del av garantierna? säger Mitelman.

Han tror att Borg sparar på krutet jämfört med kollegor i grannländerna då den svenska banksektorns problem, enligt Riksbanken, inte är av lika akut natur. Men det kan ändå bli ganska omvälvande förändringar. Inte minst sedan finansmarknadsminister Mats Odell fört på tal att införa garantier på interbank-marknaden, där bankerna lånar pengar av varandra.

– Men det är osäkert om han verkligen menar detta på samma sätt som man gör i till exempel Tyskland eller om han tänker sig att regeringen nöjer sig med att garantera att bankerna får lån. Det är fortfarande oklart och jag tror inte de har satt ned foten ännu, säger han.

ANNONS

Enligt Mitelman är den modell man väljer avgörande för hur stor effekt paketet får på räntor på lån till företag och hushåll.

– Skulle Sverige kopiera den tyska modellen skulle det föra med sig att korta bolåneräntor skulle falla. Hittills har ju främst längre boräntor fallit, säger han.

TT: Vad tror du Riksbanken gör nästa vecka?

– Det blir sänkning. Jag har väldigt svårt att tro att de kan avstå från att sänka i detta läge. Det ena är den finansiella krisen. Men det som blivit mer tydligt nu är konsekvenserna av krisen. Vi ser en betydande uppgång i arbetslöshet och en tillväxt som är i det närmaste noll. Och vi befinner oss kanske redan i en global recession.

TT: Hur verkningsfull är reporäntan i dagsläget?

– Den verkar. Även om skillnaden mellan interbank-lån och reporäntan är hög innebär en sänkning lägre lånekostnader för bankerna och det skulle i sin tur dra ned hushållens och företagens lånekostnader.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS