Margot Wallström uppmanar de europeiska regeringarna och parlamenten att öka den kvinnliga närvaron i politiken.
Margot Wallström: Fler kvinnor på toppjobben
Mest läst i kategorin
”Hur är det möjligt att kvinnor, som utgör hälften av invånarna, fortfarande är så underrepresenterade i den politiska toppen i Europa?”, skriver hon i Financial Times i dag.
Europeiska-kommissionens senaste rapport om fördelningen av män och kvinnor på beslutsfattande roller visar på framsteg. Trots detta är färre än en tredjedel av representanterna i Europaparlamentet kvinnor, skriver Margot Wallström i debattartikeln.
Hur det ser ut i EU-ländernas enskilda parlament och regeringar varierar, men blott ungefär 23 procent av politikerna är kvinnor. EU-kommissionen är lite bättre än så med nio kvinnliga kommissionärer av 27, vilket motsvarar 33 procent.
Nästa år är ett viktigt år för den europeiska demokratin, skriver Margot Wallström. Då är det val till Europa-parlamentet och åtminstone fyra topp-positioner kommer tillsättas.
”Spekulationer om vilka som kommer att tillsätta dessa topp-poster inom EU har påbörjats i medierna. Behovet av att åstadkomma den rätta balansen – geografiskt, mellan gamla och nya medlemmar och kandidater från hela det politiska spektrat har tagits upp. Men könsbalansen då? Under 50 år har det inte funnits en enda kvinnlig ordförande i EU-kommissionen och bara två stycken har varit ordförande i Europa-Parlamentet. Trots detta har inte frågan om obalansen mellan könen tagits upp i diskussionerna om toppositionerna”, skriver Margot Wallström i Financial Times i dag.
Hon lyfter bland annat fram Angela Merkel och Tarja Halonen som två starka kandidater som skulle passa bra i posten som ordförande.
”Det handlar inte om bristen på skickliga kvinnor utan det är snarare en fråga om att män väljer män.”, skriver hon.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.