På måndag far Kristian Luuk till Serbien. I Realtid.se berättar han om resan från Handels till Hassan.
Luuk står när de andra faller
Mest läst i kategorin
Det blev inte international banking för Kristians del, det blev Eurovision. Kristian Luuk har gjort succé som programledare för melodifestivalen. Två år i rad har han knockat svenska folket med garden nere.
Den svenska humorgenerationen som slog igenom på 1990-talet har letat sig in rakt i de svenska hemmen. Mitt i kullen av killingar och oäktingar fanns han, en andra generationens invandrare vars estniska föräldrar bokstavligt talat startade med två tomma händer när de kom till Sverige.
– De två resväskorna och hela baracken brann upp. Jag är präglad av att vara en andra generationens invandrare. Vi flyttade runt mycket, hamnade i Sätra, söder om stockholm, och sedan i Täby. Det fanns inte så många att fråga om tips om vad man skulle plugga, berättar Kristian Luuk.
Kristian Luuk hamnade på Handelshögskolan och köpte sin första kostym. Pappa Luuk arbetade på IBM men är numera pensionerad.
– Diplomet från Handels har jag uppe på vinden, säger Kristian Luuk.
Studentradio-experiment gav blodad tand. Luuk bestämde sig för att ge radion ett år. Funkade det inte fick karriären fortsätta på den redan inslagna banan.
Vi vet alla hur det gick. Via redaktörskap på poppiga tidningen Ultra gick Luuk till busringningsprogrammet Hassan på Sveriges Radio. Sedan blev det tv för nästan hela slanten.
Nästa vecka startar den hektiska Eurovisionshetsen. 400 journalister bevakar Kristian Luuks varje steg. Men han klagar inte.
– Det är sällan man får sån feedback på jobbet. Jag slår på radion på lördagen och det diskuteras melodifestivalen i detalj. Sedan går jag till snabbköpet på söndagen och kassörskan har åsikter om vilken låt som skulle vunnit, säger Kristian Luuk.
Förutom tv-jobb som melodifestivalen och Videokväll hos Luuk – som får en fortsättning i höst – tjänar Luuk ihop till hyran genom lukrativa föredrag. Han ingår i stallet hos Talarforum.
På sina föredrag pratar Kristian Luuk om hur det var när han växte upp. Far och farfar Luuk hejade fram den unge Kristian på gymnasiet i Täby, och ville att han skulle satsa på en bred utbildning som säkert skulle leda till anställning. Kristian Luuk jämför med ett hangarfartyg som obevekligt rör sig framåt. Handels, siktet inställt på bankvärlden eller ABB i Bryssel…
Så varifrån kommer humorsidan hos honom?
– På senare tid har jag fått höra att en gammal vän till min farfar, som nu är 96, sa att jag påminner lite om farfar när han var ung. Och farfars far hade en bokaffär i Estland för länge sedan. Jag har ju inte träffat dem själv men någonstans måste det ju ha kommit ifrån. Om man ser tillbaka så var ju det som Fredrik Lindström och jag gjorde i Hassan som en sen pubertet, mer barnsligt.
Kristians lillebror är Martin Luuk, medlem i Killinggänget.
– Martin är ju utbildad jurist, han har sin examen. Vi är de enda barnen. Martin är två år yngre. Det brukar ju vara det första barnet som är duktigt. Nu gick vi båda en annan väg än den utstakade.
Du kombinerar ju det kreativa, lite konstnärliga tänket med den rationella sidan. Kan du se samma kvaliteter i några av artisterna som medverkat i melodifestivalen?
– Artisterna är väldigt olika sinsemellan. Nu har jag inte hunnit lära känna så många för de repar på lite andra tider än oss. Men vissa av dem är väldigt målmedvetna, lägger upp femårsplaner och pratar om att stärka sitt varumärke.
Ett av inslagen i Kristian Luuks föredrag är när han berättar om hur han i sin karriär stött på de mer konstnärligt lagda känslomänniskorna och hur de skiljer sig från de mer rationella, logiska individer som finns på bland annat Handels.
– Jo, men under mina föredrag målar jag med breda penslar. De flesta är någon slags kombination av båda sidorna. Men det är roligt med en chef som kommer ner till ett möte och är en bra ledare men också har kreativa åsikter. Peter Nyrén (till helt nyligen nöjeschef på SVT men numera på egna företaget Hallucination, reds anm) och Christel Tholse Willers (SVT-chef i Malmö, reds anm) är bra på att göra det på den här nivån. Det handlar ju trots allt om tittare i hela landet.
Här vill Realtid.se också inflika att Christel Tholse Willers faktiskt är utbildad jurist.
Kan då Kristian Luuk se likheter mellan tajmingen i humorvärlden och affärsvärlden?
– Njaa, det är olika sorters tajming skulle jag säga. I humor handlar det ju mycket om hur långt det går innan punchline levereras. Det är den dramaturgiska tajmingen som handlar om teknik och skådespeleri. Men att det gäller att göra rätt sak vid rätt tillfälle håller jag helt med om. När vi kom med Hassan var det läge att göra busringningar för tiden var rätt. Hade vi kommit fram tio år tidigare hade kanske ingen fattat grejen. Och om vi kommit tio år senare hade kanske ingen lyssnat. För om man lyssnar på skivorna i dag är det inte så farligt.
Hänger du med i ”din gamla värld” med aktier och börsen?
– Jag prenumererar på DI:s Weekendbilaga, det är så långt jag sträcker mig. Sedan läser jag med glädje Svenska Dagbladets Näringsliv, men inte så mycket om aktiva företagsköp. Jag är mer intresserad av branschanalyser. Det är inte bara nöjesbranschen heller. Ett exempel är när det skrivs om SAS och Finnair. Nu omsätter SAS enormt mycket pengar men gör förhållandevis lite vinst, medan Finnair omsätter lite pengar men gör ungefär lika stor vinst. Sådant fascinerar mig.
Kan du baka in det i ett föredrag, kan du bli inbokad av SAS?
– Sedan jag började på SVT i fjol har jag starka restriktioner om vad jag kan göra för uppdrag. Jag kan till exempel inte vara moderator. Men det blir mycket föredrag, anpassade till vilken sorts publik jag har. Jag har hållit på i ungefär femton års tid. Första gången var det något universitet i Uppsala som ville att jag skulle komma upp och prata.
Kristian Luuk berättar att han ibland träffar på människor som varit på hans föredrag och kommer fram och tackar. De har blivit inspirerade till att våga ta steget och satsa på det yrke hjärtat valt åt dem.
Hur svårt kan det va? sjöng Linda Bengtzing i årets melodifestival. Svaret är att ibland är det inte svårare än så. Det gäller bara att satsa allt för att gå vidare från Andra chansen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.