Det är den största mutskandalen i tysk företagshistoria. I går inleddes behandlingen av mutanklagelserna mot Siemens. Blir det livstid?
Livstid för Siemens-anställda?
Mest läst i kategorin
Nu visslar det runt Siemens. För första gången behandlas den stora mutskandalen kring det enorma bolaget som ett regelrätt brottsmål.
Startskottet gick i en domstol i München under måndagen och det kommer att pågå i två veckor till. Det hela slutar alltså lagom till att Tysklands landslag äntrar fotbollsplanerna under EM.
En tidigare anställd vid Siemens enhet för teleanläggningar har nu gjort medgivanden om att han grundat flera mutfonder vid millennieskiftet. Reinhardt Siekaczek, 57 år, har arbetat nästan 40 år vid Siemens, fram till 2004. Siekaczek bedyrar dock att han hade skapat systemet för mutor enligt order från sina chefer på enheten för teleanläggningar.
Reinhardt Siekaczek står åtalad på 58 punkter och kan få upp till fem års fängelse på varje punkt.
Enligt Siekaczek visste många vid enheten om de öronmärkta mutpengarna. Men bara ett fåtal personer ska ha haft tillstånd att godkänna utbetalningar.
Siekaczek ses från åklagarhåll som en av nyckelpersonerna i den omfattande muthärvan. Sammanlagt rör det sig om 300 personer som är misstänkta.
Siemens har hittat suspekta penningöverföringar för cirka 1,3 miljarder euro, eller 12,1 miljoner kronor.
I fjol dömdes Siemens att punga ut med 200 miljoner euro i böter sedan tyska myndigheter säkrat bevis på att mutor förekommit vid affärer i Ryssland, Nigeria och Libyen.
Källor: Independent, New York Times, Forbes, m fl.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.