Hur kreditkrisen påverkar den nordiska M&A-marknaden diskuterades när det brittiska statistikföretaget Mergermarket hade seminarium i dag på Berns.
Kreditkrisen påverkar nordiska företagsköp
Mest läst i kategorin
Antalet företagsköp i Norden har minskat från 202 transaktioner första kvartalet i fjol till 145 i år. Samtidigt har värdet på transaktionerna stigit något. Från 140 miljarder kronor första kvartalet i fjol till 167 miljarder kronor.
I en paneldebatt rådde det olika åsikter om hur kreditkrisen har påverkat företagsförvärv på den nordiska marknaden.
Kai Jordahl, senior partner på CapMan Buyout menar att kreditkrisen inte påverkar stora självklara förvärv. Men att den däremot kan få följder för mindre mer riskfyllda transaktioner.
Ulf Nolén, partner och ansvarig för affärsområdet Financial Advisory inom Deloitte menar däremot att kreditkrisen framförallt har påverkat de stora affärerna och att bankerna har blivit mer restriktiva i sin utlåning.
– Om man går ett år tillbaks kunde man låna på förväntad intjäning nästa år. Man kunde låna på prognosen. I dag tittar man snarare på rullande tolv månader – bakåt i tiden.
Men oron har ändå lättats upp sedan i höstas och bankernas försiktiga hållning som Nolén beskriver som mer nykter, är inte bara av godo på den nordiska marknaden.
– Vi har ju inte sett särskilt många haverier ännu.
Trenden för nordiska bolagsköp går åt två håll.
– Amerikanska företag som tittar på hightech-bolag har en kassa på flera miljarder. Om de gör en affär på några miljoner så är det ju peanuts för dem, säger Ulf Nolén.
Men han har även märkt att många stora svenska bolag satsar på tillväxtekonomier som Brik-länderna och köper bolag där. Bolag som inte heller står för särskilt stora summor.
– Det är ditåt intresset riktar sig på sikt.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.