Realtid

Krafttag mot bankbonusar hos brittiska banker

administrator
administrator
Uppdaterad: 21 maj 2008Publicerad: 21 maj 2008

UPPDATERAD Brittiska finansinspektionen kommer att öka sin granskning av bankernas bonussystem, sedan det framkommit att bonusarna spelat en avgörande roll för att orsaka kreditkrisen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det skriver Financial Times.

– Vi kommer att bedöma bankernas bonussystem med ökad intensitet, säger brittiska finansinspektionens högsta chef Hector Sants enligt Financial Times.

– När vi bedömer bankernas risk, borde vi titta mer än vi gjort hittills på ersättningsstrukturer som främjar risktagande, säger han.

Under en middag i Londons finanscentrum ”the City” under tisdagen deklamerade Sants att han inte kommer att styra ersättningsnivåerna till bankernas personal, men att han kommer att beakta bonussystem och liknande när han bedömer risknivån hos bankerna.

Bonussystemen kommer därför att styra hur mycket eget kapital brittiska finansinspektionen kommer att kräva att var och en av de brittiska bankerna har i sin balansräkning.

Sants anser enligt FT att bankernas styrelser behöver noggrannt beakta de ersättningsupplägg bankerna har, och i vilken mån dessa upplägg främjar risktagande.

Han uppmanar även bankernas aktieägare att i högre utsträckning kolla upp bankernas ersättningssystem till personalen.

Brittiska finansinspektionen är oroad över att bankerna betalar anställda stora bonusar baserat på bankens intäkter på kort sikt, utan hänsyn till långsiktiga effekter på bankens hälsa.

ANNONS

– Styrelserna måste uppmärksamma att belöningar till anställda för prestationer utan hänsyn till förluster som kan uppstå senare, är en risk för aktieägare, säger Sants enligt FT.

Flera andra instanser har pekat ut bonussystemet som en bov i kreditkrisdramat. Brittiska centralbanken, bankernas internationella branschförening, brittiska revisorernas organisation och tyska presidenten har tagit upp frågan.

Brittiska centralbankschefen Mervyn King sa till brittiska parlamentsledamöter förra veckan att han kommer att stoppa ”excesserna” vad gäller bankernas personalersättningar vilket enligt King ”bidragit till ökat risktagande hos finansinstitutioner”.

– Min avsikt är att brittiska centralbanken ska bidra till utformningen av regelstrukturer och ersättningsstrukturer för att avvärja den överdrivna uppbyggnaden av risktagande och kreditgivning som vi såg före den nuvarande krisen.

Bankernars egen organisation Institute of International Finance med Deutsche Banks vd Josef Ackermann i spetsen, har sagt att bankernas hantering av ersättningar och risker var huvudpunkter i svagheten med bankernas affärsmetoder.

Brittiska rådet för finansiell redovisning, Financial Reporting Council, har kritiserat bankernas styrelser för att inte tillräckligt ha ifrågasatt effekten på generösa bonussystem på bankernas affärskultur och strategi.

Svenska finansinspektionen vidtar inga särskilda åtgärder för att granska de svenska bankernas bonussystem.

– Vi granskar helheten hos de svenska bankerna. Finansoron är en internationell företeelse. Svenska banker har klarat sig väldigt bra, hittills i alla fall. Så det här är ingen ”issue” för oss, säger Lars Malmström till Realtid.se. Han är finansinspektionens biträdande informationschef.

ANNONS

Svenska finansinspektionen har alltså inte någon avsikt att just nu särgranska bankerna bonusar.

– Vi försöker vara proaktiva i vår tillsyn av de svenska bankerna, men för närvarande har vi ”1” inte sett att det finns något problem och ”2” så är finansoron internationll även om vi också drabba här i Sverige i och för sig.

Men det kan inte
uteslutas att svenska finansinspektionen inleder en särskild granskning av de svenska bankernas och mäklarfirmornas bonussystem i framtiden?

– Det är klart, ingenting kan uteslutas, säger Malmström.

Enligt svenska banken SEB:s årsredovisning för 2007, svarade ”kortsiktiga prestationsrelaterade ersättningar” för 21 procent av bankens totala personalkostnader.

– Vår ersättningsmodell är hårt reglerad, bland annat när det gäller prestation och risk. Det innebär att vi både har en riktig incitamentsstruktur och ett väl utbyggt kontrollsystem för och runt funktioner som tar mycket risk i den dagliga verksamheten, säger SEB:s informationschef Katja Margell.

Svensk-norska aktiemäklarfirman ABG Sundal Collier utbetalade en bonus på 1 miljard kronor till sina anställda i fjol.

– Vi har ett bonussystem, men alla viktiga medarbetare äger även aktier i ABG Sundal Collier. Eftersom de är aktieägare bedömer vi att vi undgår negativa kortsiktiga effekter för firman, säger Tore Gröttum till Realtid.se. Han är vice vd i ABG Sundal Collier.

ANNONS

Ian Hammar

[email protected]

08-545 87 151

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]