Realtid
administrator
administrator
Uppdaterad: 28 nov. 2007Publicerad: 28 nov. 2007

Turknappen betyder uteblivna annonsintäkter för Google. Varifrån kommer den och varför envisas de med att ha den kvar?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En av hundra som söker på internet med hjälp av Google klickar på knappen ”Jag har tur”. Bakom den kryptiska formuleringen döljer sig en länk till det sökresultat som hamnar längst upp i listan för alla andra som i stället klickar på ”Google-sökning”.

Det är värdefullt att hamna långt upp i listan när kunderna söker produkter. Google kan också ta bra betalt för att presentera annonser som passar in på sökorden. Men om användaren hoppar över listan med sökresultat, så får Google aldrig visa annonserna.

– Egentligen har du 690 miljoner kronor i intäktsförluster varje år i den knappen, säger Tom Chaves, vd för företaget Rapt som räknar på värdet av reklam på internet.

Knappen har överlevt ända sedan starten 1998.

Den danske interaktionsexperten Jakob Nielsen är bekymrad över att knappen inte är användarvänlig.

– Googles söksida är väldigt användarvänlig eftersom det inte råder något tvivel om hur man gör. ”Jag har tur” är mindre användbar eftersom de flesta inte har någon aning om vad det betyder, sa Jacob Nielsen i det amerikanska radioprogrammet Marketplace från public service-bolaget Amercian Public Media.

Men Jakob Nielsen gläds åt att knappen är kvar som en påminnelse om ett företag som bestod av två nördar i ett garage. Alternativet vore en knapp som påminner om ett företag med ”16.000 personer som arbetar på att underminera din integritet”.

Sergey Brin, en av de två nördarna, var också med i radioprogrammet.

ANNONS

– Skälet till att den heter ”Jag har tur” är att det är ett rätt så jäkla ambitöst mål. Jag menar, att pricka in precis rätt grej utan att ens se alternativen på en lista – du måste känna att du har tur med dig om du ska lyckas med det på första försöket.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]