En accelerande maktkamp. Utredningar om brott mot aktiebolagslagen. Kaupthing-affären är inte det enda som ger Ålandsbanken huvudbry just nu.
Kaupthing-köpare i intern maktkamp
Mest läst i kategorin
Inför Ålandsbankens förestående övertagande av Kaupthing Sverige är det känsligt läge i korridorerna. Då passar det inget vidare med skandaler och maktkamper som spårar ur.
Ålandsbanken skakas dock av en maktkamp.
Precis innan bolagsstämman 2007 köpte en rad personer i kretsen kring den finländska finanskoncernenen Aktia och de finlandssvenska stiftelserna plötsligt oväntat många A-aktier i Ålandsbanken. Röststarka aktier.
Fara å färde. En rösträttsbegränsning skymtade vid horisonten, eller ännu närmare.
Som motåtgärd tog Alandiabolagen – en stark åländsk försäkringsgrupp med sjöfart som specilaitet – och Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag ett snabbt beslut. Allt för att inte förlora makt. De delade upp sina A-aktier på flera bolag.
Nu kunde de fortfarande stämma i bäcken vid Ålandsbankens bolagsstämma.
Men då tog det hus i Ålandshelvete.
Tilltaget anmäldes till polisen. Centralkriminalpolisen gick till botten med ärendet. Åklagare kontaktades. Misstanken gällde brott mot aktiebolagslagen.
Affären fick allt större proportioner.
Hos landskapsåklagare Jens-Erik Budd i Mariehamn fick pärmarna knappt plats på skrivbordet.
Snart hade åklagare Budd två parallella utredningar på sitt bord. Minst.
Den ena gäller Ömsens – Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag – vd Göran Lindholm och hans gemensamma förehavanden med Alandiabolagens vd Leif Nordlund.
Men det stannar inte där. Ytterligare tunga namn dök upp i utredningen om maktkampen.
En av dessa är Wiklöf Holdings koncernchef Nils Lampi. Men också ett antal nyckelpersoner i de insyltade finlandssvenska stiftelserna. Det handlar om kulturella och ansedda stiftelser som Svenska litteratursällskapet, Konstsamfundet och Stiftelsen för Åbo Akademi.
Några av dessa kan dock sänka pulsen nu.
Åklagare Jens-Erik Budd har beviljat åtalseftergift för sju män från de finlandssvenska stiftelserna, skriver Ålandstidningen.
Ålänningarna är han dock inte klar med. Där fortsätter utredningarna. Två av ärendena är föremål för tilläggsutredning. I fyra andra ärenden rullar åtalsprövningen på.
Budd har dock inte så lång tid på sig. Preskriptionstiden i Ålandsbankenmålet går ut och den 8 mars har två år passerat sedan aktietransaktionerna. Då måste inblandade parter ha nåtts av eventuella åtal.
Ålandsbanken håller god min. För banken stundar en ny bolagsstämma den 26 mars.
Nu frågar sig hela Åland om åklagaren kommer att åtala höjdarna och huruvida de kan sitta kvar i styrelsen efter denna historia.
Bland de som står inför skranket är styrelsens ordförande Göran Lindholm och vice ordförande Leif Nordlund.
Källa: Ålandstidningen, Yle.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.