Miljörörelsen i USA börjar ta kärnkraften till nåder igen då de fossila bränslenas epok går mot sitt slut.
Kärnkraften "grön" energikälla
Mest läst i kategorin
Haveriet 1979 på kärnkraftverket nära Harrisburg, som sände chockvågor om kärnkraftens risker, tycks glömt. Haveriet 1979 på kärnkraftverket Three Mile Island i Pennsylvania sände chockvågor över världen och formade en hel generations bild av kärnkraftens risker: strålning, läckage och radioaktiv nedsmutsning. Även om ingen skadades har den olyckan i snart tre årtionden lagt locket på för utveckling av reaktorbyggen.
Nu tycks detta vara på väg att vända. Dollarmiljarder i statsstöd hägrar för kraftindustrin, och 19 företag har sedan 2007 ansökt om godkännande av planer för nya kraftverksbyggen. Fler väntas följa.
Inga nya kärnkraftverk har byggts i USA sedan 1970-talet. 104 reaktorer är dock fortfarande i drift och levererar omkring en femtedel av landets elektricitet.
Vad som har svängt trenden är enligt det amerikanska Kärnkraftsinstitutets talesman Scott Peterson både stigande energikostnader och en tilltagande längtan efter energi som inte förorenar atmosfären.
– Generationer växer upp utan de kärnkraftsärr som Three Mile Island och Tjernobyl vållade, säger han.
En opinionsundersökning från institutet Pew Research i mars visade att 44 procent av amerikanerna är positiva till ökat bruk av kärnkraft, en ökning med fem procentenheter jämfört med 2005. De som var negativa var 48 procent, en nedgång från 53 procent tre år tidigare.
– Så snart bensinpriset stiger märker vi att stödet för kärnkraft ökar, säger Peterson och tillägger att kostnaderna för uppvärmning av bostäder är en annan sådan plånboksfråga som är viktig för allmänheten.
I slutet av 1990-talet, ungefär då det så kallade Kyotofördraget om växthusgasutsläppen tillkom, satte kärnkraftsindustrin också igång en stor pr-kampanj för att sälja kärnkraften som ”den rena energikällan”. Och president George W Bush har hyllat kärnkraften som ”gränslös”.
Även på andra håll tycks kärnkraften göra comeback. I Rom meddelade utvecklingsminister Claudio Scajola på torsdagen att Italien åter ska börja bygga kärnkraftverk. Efter Tjernobylkatastrofen i Ukraina den 26 april 1986 beslöt italienarna i en folkomröstning att ta avstånd från kärnkraften.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.