Franska jättebanken BNP Paribas tog i juni över kapitalförvaltaren Alfred Berg, men tänker inte tvinga dem att döpa om sig.
Kapitalförvaltare får ha kvar ursprungsnamn
Mest läst i kategorin
Det var egentligen belgiska Fortis Investments som BNP Paribas tog över i juni, och Alfred Berg ingår där.
Klicka här för att gratis få Realtid.se:s nyhetsbrev Finans och försäkring varje fredag via e-post.
Men BNP Paribas tror inte på att införa sitt varumärke över hela världen, utan uppskattar starka lokala varumärken.
Det berättar Alfred Bergs nordiska presschef Malin Fannberg för Realtid.se.
– Det var självklart
för BNP Paribas att behålla vårt namn Alfred Berg i Norden.
– De uppskattar små, lokala förvaltare som känner den lokala marknaden och låter oss fortsätta bedriva vår verksamhet på det sätt vi vill.
2006 försvann varumärket Alfred Berg när dåvarande ägaren ABN AMRO beslöt sig för att använda sitt eget varumärke på verksamheten i Norden.
Men 2008
kom namnet tillbaka igen i samband med att Fortis Investments kom in som ny ägare.
Idag är Alfred Berg
en renodlad kapitalförvaltare med kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Helsingfors.
Företaget har 160 miljarder kronor i förvaltat kapital och 160 medarbetare.
Bolaget har en nordisk ledningsgrupp med representanter från samtliga länder.
– Vi tycker att vi har fått det bästa av två världar. Vi har frihet att styra vår verksamhet efter eget huvud, men har samtidigt tillgång till det nätverk och den kunskap och produkter som våra ägare erbjuder. Det är mycket positivt för både oss och våra kunder, säger Fannberg.
Alfred Berg riktar sig främst till institutionella kunder och distributörer som i sin tur kan erbjuda fonderna till sina kunder. Privatpersoner som vill köpa Alfred Bergs fonder kan exempelvis göra det via internetbaserade aktiemäklarfirmor som Nordnet och Avanza.
Hur går det för era fonder?
– Precis som för alla andra så har vi bra och dåliga perioder. Men på det hela taget går det väldigt bra. Vi har ett stort antal fonder som får tre, fyra och fem stjärnor hos Morningstar och flera prisbelönta förvaltare runt om i Norden.
Så här skriver finansmannen Tommy Jacobson om Alfred Berg i sin nya bok ”Marknaden ska vakta sin tunga”:
”När jag flyttade upp till Stockholm i slutet av 80-talet talades det ofta om pojkarna på Alfred Berg. Jag tyckte alltid att det fanns en diskret mystik kring Alfred Berg. Till och med lokalerna, de sobra salongerna på Birger Jarlsgatan, tyckte jag andades mystik. De få gånger jag var där gick jag alltid lite försiktigare och pratade lite tystare.
Jag hörde talas om analytikern Laszlo Szombatfalvy, den ungerske invandraren på Alfred Berg, som blev smått legendarisk då han sålde alla sina aktier innan kraschen 1987. Från att ha börjat med två tomma händer blev han miljardär. Som den skickliga trollkarl han var verkade det som han kunde förutse kraschen. Jag träffade honom aldrig, jag hörde bara talas om honom.
Alfred Berg bildades redan 1863. På 1980-talet gjorde Patrik Brummer den anrika firman till en beundrad och respekterad svensk investmentbank. År 1985 köptes Alfred Berg av Volvo. Jag minns att man då sa att det inte längre var Pehr G Gyllenhammar som var högst avlönad inom Volvo-koncernen, utan Patrik Brummer.
Början till slutet för en av dominanterna i den nordiska finansvärlden kom när Volvo 1995 sålde Alfred Berg till den holländska banken ABN Amro. ABN integrerade Alfred Bergs verksamhet alltmer i sin egen och den profil som skapats av starka och kompetenta människor försvann alltmer.
I juni 2006 tog ABN steget fullt ut och namnändrade Alfred Berg till samma namn som ägaren. Även ABN fick så småningom problem och såldes till ett bankkonsortium. I dag ägs Alfred Berg av den belgiska banken Fortis. Trots att man fått tillbaka sitt ursprungliga namn har dagens Alfred Berg få likheter med det bolag som hörde till de stora på 1980-talet.
Trots Alfred Bergs långa historik och framgångsrika utveckling kan jag inte se dem som vår svenska motsvarighet till de mer spännande amerikanska investmentbankerna. Något saknas. Kanske hade Alfred Berg en alltför diskret profil för att ta rollen som Midas af Stureplan. De hade onekligen kompetensen och de var ansedda som de bästa, men de saknade en aura av spänning och glamour.”
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.