Finansmannen Frank Quattrone var med och blåste upp IT-bubblan vid millennieskiftet. Nu spår han en ny uppgång för branschen.
IT-guru räknar med teknologi-explosion
Mest läst i kategorin
Det skriver Financial Times.
– Aktiekurserna har varit i fritt fall sedan slutet av år 2007, men företag med 80-200 miljarder kronor i kassan ser detta som en möjlighet att köpa strategiska företag till attraktiva priser – inte bara inom sitt kärnområde utan även inom intilligande områden, säger Quattrone enligt FT.
– Vi kommer att se mer uppköp och samgåenden mellan företag i olika branscher, än vi sett någonsin tidigare i historien, säger han.
Hundratals företag är enligt Quattrone till salu, men det finns bara ett fåtal köpare.
Han märker av en trend som innebär att företag som varit inriktade på områden som internet eller datalagring, alla rör sig ”mot mitten”.
Ett exempel på det är så kallade ”molndatorer” som stora IT-relaterade bolag som Amazon, Google, EMC och IBM gett sig in i.
Begreppet innebär att kunderna betalar för att få tillgång till dataprogram via internet.
– Vi har att räkna med att branschledarna i Europa kommer att svara för sin beskärda del av företagsköp och samgåenden.
Först och främst är det tillverkare av hårdvara som själva datorerna som väntas gå samman i större klumpar, följt av dataprogram-bolag och tjänsteföretag.
Finanskrisen har slagit hårt mot aktiviteterna för företagsköp och samgåenden inom teknologibranschen. Någon återhämtning är inte att vänta det närmaste halvåret.
De senaste tolv månaderna har det enligt Bloomberg gjorts företagsköp och samgåenden i branschen för nästan 700 miljarder kronor de senaste tolv månaderna, jämfört med nästan 1.600 miljarder året innan.
Den förra nedgången hade att göra med att it-bubblan sprack vilket drabbade internet- och telekom-branscherna, men den nuvarande nedgången har enligt Quattrone att göra med att amerikanska privatpersoner har för lite besparingar och för stora skulder.
– Vi är ett år in i en djup treårig lågkonjunktur. Det är en mycket skrämmande tid, och den här gången kommer inte konsumenterna att lyfta oss ur krisen, säger Quattrone enligt FT.
Han ser ändå att företag agerar snabbt för att omstrukturera sig och att sparka folk. Centralbankernas räntesänkningar väntas också hjälpa till att få fart på hjulen.
Quattrone är kontroversiell då han fick juridiska problem i it-boomens efterdyningar. Utredningar gjorde undersökningar av vem som fick tilldelning av aktier i börsintroduktioner. Under it-boomen sköt alla it-aktier i höjden när de kom till börsen, varför dessa aktier var mycket eftersökta.
Quattrone anklagades för att försvåra en undersökning där han i och för sig själv inte misstänktes för något brott. Detta ledde i slutändan inte till någon dom.
Nu är han på gång igen med sin firma Qatalyst, som tar uppdrag som finansiell rådgivare åt bolag vid exempelvis börsintroduktioner.
Firman startade i mars år 2008, och öppnar under måndagen ett London-kontor med inriktning på Europa.
Quattrone byggde upp sin position på 90-talet på Morgan Stanley, innan han och alla hans medarbetare drog över till Deutsche Bank och senare till Credit Suisse First Boston som Quattrone fick lämna när de juridiska problemen började.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.