Realtid

Isländska bankkrisen kräver offer

administrator
administrator
Uppdaterad: 07 okt. 2008Publicerad: 07 okt. 2008

Det är inte bara Oxford Street som känner kalla vindar från Island. Hundrafemtiotusen britter har satt sina sparpengar i isländska bankkonton.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

LONDON De mest kända namnen längs Oxford Street och de övriga köpstråken över hela Storbritannien drog en lättnads suck när den isländska statsministern Geir Haarde på måndagen utovade en räddningsaktion för de krisdrabbade isländska bankerna. Men det var innan alla dessa direktörer läst det finstilta i statsministerns tal. Han har varnat bankerna, och då främst Landsbanki och Kaupthing, att de måste sälja ut sina utländska investeringar och göra sig av med alla lån de så frikostigt gett företag utomlands.

”En stor andel av dessa bankers affärer är med Storbritannien, så det är troligt att flera kommer påverkas ” varnade statsministern på måndagen.

Kaupthing har direkt eller via lån till investeringsbolaget Baugur poster i en rad välkända firmor med sin hemvist på de brittiska köpstråken. Vissa av dem har även en fot i Sverige. Här finns varuhuskedjorna Debenhams och House of Fraser, leksaksjätten Hamleys, modedetaljisterna Karin Millen, Oasis och Whistles, och den stora snabbköpskedjan Iceland. De har även satsat på de restauranger som drivs av kändis-kocken Gordon Ramsay.

Byggnadssektorn är också rikt representerad. Bland annat har Kaupthing utlovat finansiering till Sten Mörtstedts planerade skyskrapa vid Themsen och de har stött bröderna Candy, som gjort sig miljarder på lyxrenoveringar i Londons dyraste kvarter.

Även fotbollsklubben West Ham måste nu fråga sig om deras dyrköpta spelare kommer att säljas för att rädda bankerna. Som det ser ut nu kommer det inte bli lätt att omförhandla dessa lån via andra banker i City. Trots utlovat stöd från regeringen har de brittiska bankerna satt stopp för nästan all utlåning. De behöver varje penny för att stötta sina egna balansräkningar.

Varje dag kommer representanter för Oxford Street med nya klagovisor om sjunkande siffror. På tisdagen var det Sir Philip Greenes tur. Årsvinsten för hans varuhusgrupp British Home Stores föll med 34 procent till 32 miljoner pund och hans största konkurrent på gatan, Marks & Spencer, noterade sitt värsta kvartalsresultat på tre år förra veckan. Ett av de anrikaste modenamnen, kungahusets skräddare Hardy Amis, har också förlitat sig på isländska lån och investerare. De har redan varnat för konkurs.

Oroliga britter har sedan sensommaren dragit åt svångremmen och det har satt sina djupa spår i vinstprognoserna. Om nu isländska investeringar måste säljas till reapriser kommer ett flertal av de välkända namnen längs Oxford Street finna det svårt att överleva.

Men det är inte bara Oxford Street som känner kalla vindar från Island. Hundrafemtiotusen britter har satt sina sparpengar i isländska bankkonton. Bara i Icesave, en internetbank som ägs av Landsbanki, har de satsat fyra miljarder pund. I morse låstes deras konton och det är nu tal om begära utlovad kompensation. Det är ingen tröst för dem att isländska statsministern Geir Haarde utlovat att inga privata investerare kommer förlora sina pengar. Det kan ta månader innan de får ut sina slantar.

ANNONS

Ingen skämtar idag om frusna tillgångar. För City och Oxford Street finns risken att inte bara de isländska bankerna utan även den isländska ekonomin går under isen.

Pia Helena Ormerod

Frilansskribent i London

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS