UPPDATERAD Den isländska centralbanken Sedlabanki Icelandic höjer styrräntan med sex procentenheter till 18 procent.
Island chockhöjer styrräntan

Mest läst i kategorin
Samtidigt söker Islands centralbank, enligt landets statsminister, finansiellt stöd av Europeiska Centralbanken (ECB).
Chefen för den isländska centralbanken, David Oddsson, säger att räntehöjningen var en del av uppgörelsen med IMF, skriver Reuters.
Enligt uppgörelsen från i fredags har Island fått en lånegaranti på två miljarder dollar. Avtalet måste först godkännas av IMF:s styrelse.
Islands finansminister uppger samtidigt att räntehöjningen, från tolv till arton procent, gjordes för att stabilisera valutan och han hoppas att den höga räntenivån ska vara kortvarig.
Effekten av åtgärden kommer bli en minskad efterfrågan i den isländska ekonomin, vilket i sin tur väntas leda till ett överskott i landets handelsbalans med omvärlden. Det kommer stärka den isländska kronan under förutsättning att omvärlden får tillbaka förtroendet för den isländska kronan, enligt ett uttalande från centralbanken Sedlabanki.
”Om prognoserna slår in kommer styrräntan att sänkas i enlighet med snabbt fallande inflation”, skriver banken.
– Det kommer att bli ett mycket aktivt samordningsarbete där Sverige tagit på sig ansvaret för att leda gruppens arbete, sade finansminister Anders Borg när han kommenterade den nordiska arbetsgrupp som ska titta på Islands lånebehov, vid finansministermötet i Helsingfors.
Men det hela kommer att ske på ”ett traditionellt nordiskt sätt”, betonade Borg.
TT:Blir det ett separat nordiskt lånepaket till Island?
– Det blir flera saker. Dels ska vi hjälpa Island att få stabilitet i finanserna, det handlar om att följa upp IMF-avtalet med Island och därefter vad de olika nordiska länderna kan bidra med.
Borg ville inte lägga fast någon tidsplan för arbetet.
– Det får vi återkomma till. Först kommer IMF, sedan kanske en bra och handfast isländsk plan för att långsiktigt säkra uthålliga offentliga finanser och en stabil växelkurs. Alla de här sakerna måste komma på plats snabbt.
Borg ville inte heller kommentera den isländska riksbankens chockhöjning av styrräntan till 18 procent.
– Jag brukar ju avstå från att kommentera penningpolitik i Sverige och det gäller också för Islands penningpolitik. De måste stabilisera växelkursen och de har framför sig ett tungt och långt och besvärligt arbete med att få ordning på finanserna. Men vi har fullt förtroende för att Island klarar av detta.