Realtid

"Inkomstgarantin räcker bara till mjölk och bröd"

Sara Johansson
Uppdaterad: 14 feb. 2008Publicerad: 14 feb. 2008

Miljöpartisten Lars Ångström jobbar i familjens bolag och driver kattpensionat och får samtidigt inkomstgaranti på en kvarts miljon kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Realtid.se skrev för tre veckor sedan om de tidigare riksdagsledamöterna som cashar in cirka 50.000 kronor i månaden utan att lyfta ett finger. Förklaringen är att de omfattas av riksdagens inkomstgaranti.

Inkomstgarantin är omdiskuterad och har behandlats flera gånger i riksdagen under 2000-talet. Riksdagen har understrukigt att inkomstgarantin inte är tänkt som en varaktig försörjning. Trots detta finns det många riksdagsledamöter som fastnar i bidragsberoendet och lever på inkomstgarantin.

Realtid.se sökte upp Lars Ångström (mp) som hittills har hämtat ut 529.898 kronor sedan i november 2006, vilket motsvarar drygt 35.300 kronor i månaden.

Vid samma tid när han hämtade ut sina första pengar från inkomstgaranti, i november 2006, registrerade han bolaget Wiksundsgruppen AB tillsammans med sin hustru Katharina Ångström Isacsson.

I bolaget finns tre verksamheter som Katharina driver. Ett kattpensionat, en äppelfabrik och ett växthus. Men även den före detta riksdagsledamoten Lars Ångström har startat en verksamhet.

– Jag jobbar som politisk konsult och håller utbildningskurser i politisk påverkan, kampanjstrategi och mediehantering, säger Lars Ångström (mp) till Realtid.se.

Bolaget har enligt paret finansierats med egna privata pengar.

– Vi har inte sökt några bidrag alls. Det finns ju olika starta egetbidrag, EU-bidrag och landstingsbidrag och det ena med det andra. Men vi har satsat helt och hållet själva i bolaget och är delägare båda två, säger Lars Ångström.

ANNONS

Varifrån kommer de egna pengarna?

– Det är lån framförallt. Bland annat banklån. Inkomstgarantin ger inte så mycket pengar att det skulle kunna finansiera bolaget. Den räcker bara till mjölk och bröd.

Första året hade Wiksundsgruppen AB en omsättning på 189.000 kronor och resultatet slutade med en förlust på 80.000 kronor.

Lars Ångström hade kunnat inkassera pengar från inkomstgarantin till och med februari år 2021. Men han tror på sin konsultverksamhet.

– Inkomstgarantin kommer jag inte behöva så fort jag kan ta ut en lön som är större än den. Jag har ju knappt hållt i gång ett år än så jag vet inte hur siffrorna kommer hamna. Min ambition är att jag ska kunna ta ut en lön så jag inte behöver ha inkomstgarantin.

Till riksdagen har han uppgett att han endast kommer kunna ta ut en lön på 60.000 kronor i år. Han kommer därför vid sidan av verksamheten få drygt 21.000 kronor i månaden av inkomstgarantin.

– 60.000 kronor är min första preliminära uppskattning av hur mycket jag kommer kunna ta ut från min lilla verksamhet.

Är inte det en väldigt liten summa?

ANNONS

– Jo, men det är ju så i början. Många företag räknar inte med att gå plus det första året, men vi räknar med att göra det. Sedan kommer vi ta ut lön i relation till hur mycket vi lägger ner. Min fru lägger ner allt arbete i de där tre verksamheterna. Jag har mina små konsultuppdrag som är på frilansbasis. Det är inget jättejobb ännu. När jag satt och räknade så kom jag fram till att jag kommer att kunna ta ut 60.000 det här första året.

Hur mycket får man tjäna innan inkomstgarantin dras in?

– Jag har för mig att det är drygt 30.000 kronor innan det påverkar inkomstgarantin. Det är väldigt många riksdagsledamöter som tjänar precis under den där 30.000 kronors-gränsen. De har egna företag som ligger precis under vilket innebär att man får ut full inkomstgaranti.

Lars Ångström hoppas på att kunna tjäna mycket mer på sin konsultverksamhet än vad han gjorde som riksdagsledamot.

Känner du att det är rätt att du får inkomstgarantin samtidigt som du startar eget?

– Ja, det är ju det som är tanken. Att man ska kunna starta egna företag och ändå våga göra det istället för att gå arbetslös en tid. Det är inte helt lätt att få jobb efter att man suttit riksdagen. Det här är ändå något som är betryggande för de som ska kandidera som riksdagsledamot, en trygghet som gör att fler vågar ta sådana förtroendeuppdrag.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]