Realtid

Ingen vd-bonus här inte

administrator
administrator
Uppdaterad: 06 nov. 2008Publicerad: 06 nov. 2008

Statliga bolåneinstitutet SBAB går i bräschen bland de andra aktörerna i finansbranschen, och ger ingen vd-bonus alls i enlighet med finansminister Anders Borgs uppmaning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Trading Direkt

Nasdaq lanserar nytt index för att spåra börsnoteringar

24 jan. 2025

Enligt SBAB:s årsredovisning för år 2007, fick vd Eva Cederbalk en lön på 2,9 miljoner kronor under året. Inga bil- eller ”naturaförmåner” har därutöver utgått.

Har ni någon kommentar till att ni följer finansministerns uppmaning?

– Nej, vi vill inte debattera det här, säger SBAB:s presschef Karin Strand.

Är det inte risk att ni inte kan locka de bästa medarbetarna med så låga löner?

– Det får du ta med vår personalchef, men vi tycker absolut att vi har väldigt kompetenta medarbetare.

– Och medarbetarnas kompetens har inte heller bara med lönerna att göra. Det är nog andra typer av branscher än bolån där det inverkar.

Realtid.se får tag på en medarbetare till Anders Borg.

Vill Borg framhålla SBAB som föredöme bland de övriga bankerna?

ANNONS

– Jag tror att vi avböjer kommentarer om det.

Någon speciell orsak?

– Jag förstår inte frågan. Jag tror inte att vi vill ge oss in i den diskussionen.

Någon orsak?

– Nej. Och jag vill inte bli citerad alls. Vi vill tacka nej till att medverka.

Medarbetaren hänvisar till att det är kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell som ansvarar för SBAB i regeringen.

Anders Borg har tidigare presenterat ett räddningspaket för bankerna som innebär statliga garantier för banklån upp till 1.500 miljarder kronor.

I samband med det gjorde han ett utspel om att banker som skriver på avtal om garantin, måste slopa bonusar och orimliga lönehöjningar. Det skriver TT.

ANNONS

Borg pratade även om att bankerna måste låta sänkta räntor som följd av garantin, komma kunderna till del och inte stanna som ökade vinster hos bankerna.

Men sedan dess har bankerna tvekat om de ska skriva på garantiavtalet, och Borg har agerat frustrerat över att bankerna inte sänkt sina räntor tillräckligt.

– Ring och fråga din bank om miljonbonusar är viktigare än lägre boränta, uppmanar finansminister Anders Borg svenskarna enligt TT.

Hittills är det bara Swedbank och Carnegie som uttryckt intresse för att skriva på avtalet med Borg.

Handelsbanken avvaktar.

– Finansministern la fram fakta kring sitt förslag i fredags, och jag vet inte om vi ännu har all information vi behöver för att fatta beslut om vi ska gå med, säger Handelsbankens presschef Johan Lagerström till Realtid.se.

Lagerström understryker dock att Handelsbanken precis som alla andra banker är med i den så kallade ”stabilitetsfonden”, som är obligatorisk. Den var också ett led i Borgs totala räddningspaket.

Men därutöver finns alltså det så kallade ”garantipaketet” som innebär att staten kan gå i borgen för lån upp till 1.500 miljarder kronor som de svenska bankerna tar upp. Det är det paketet som debatten handlar om.

ANNONS

– För vår del kan jag bara konstatera att vi inte har några bonusprogram för våra chefer, säger Lagerström.

Däremot har Handelsbanken vinstandelsstiftelsen Oktogonen, dit belopp avsätts med lika nivå för alla anställda och utbetalas när man går i pension.

– Bonus är en utbetalning som baseras på utvecklingen under en betydligt kortare period såsom 1 år. Det är en rörlig del i lönen. Och någon sådan ersättning har vi inte haft till ledningen i Handelsbanken de senaste 30 åren.

Han understryker att inga chefer inom Handelsbanken som ansvarar för att låna ut pengar, därmed får bonusar.

– Vi tycker inte att den principen funkar bra hos oss. Det ger fel signaler.

Däremot anser Lagerström att själva lönenivån för cheferna i Handelsbankens ledning, inte är något som Borg bör lägga sig i.

– Än så länge är det en fråga för Handelsbankens styrelse. Det är en styrelsefråga, säger Lagerström.

Han har även svårt att för Handelsbankens del ta till sig Borgs kritik mot att bankernas utlåningsräntor är för höga.

ANNONS

– Det är få marknader där det finns så bra information som marknaden för pengar – vare sig man lånar in pengar och får inlåningsränta för det, eller lånar pengar och betalar utlåningsränta för det.

– Det finns inget enklare än att jämföra räntor. Det gör att alla ligger på ungefär samma räntenivå, annars går det inte. Man kan inte ta mer betalt än någon annan.

– Vi utreder frågan fortfarande och går igenom materialet om programmet, säger Handelsbankens presskontakt Bengt Carlsson senare till Realtid.se.

– Vi har inte sagt när vi kommer med besked om det, men det är säkert att vi kommer med besked, säger han.

Enligt Carlsson är det inga särskilda tveksamheter som Handelsbanken har mer än att det är ett ”komplext” material att tränga in i och gå igenom.

– Det kom ju nya uppgifter så sent som i fredags.

Någon direkt deadline för när bankerna måste säga till för att vara med i garantiprogrammet, finns inte vad Carlsson har hört.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS