Internationella valutafonden (IMF) har förberett sig för att hjälpa länder som drabbats hårt av finanskrisen.
IMF är redo att rädda länder

Mest läst i kategorin
Åtgärderna liknar de som användes under den asiatiska krisen på 1990-talet.
IMF:s chef Dominique Strauss-Kahn varnade på torsdagen för att finanskrisen kan skapa bestående ekonomiska skador i världen. Därför har IMF förberett en krismekanism för att hjälpa länder som inte klarar sig själva.
– Vi är redo att möta alla krav från länder som står inför problem, sade Strauss-Kahn.
Uttalandena gjordes inför IMF:s och Världsbankens möte med världens finansledare i helgen. Enligt Strauss-Kahn är den största utmaningen att återställa förtroendet för den globala marknaden.
Han varnade också för att även Kina kan komma att känna av krisen. Han räknar dock med att landets tillväxt kommer att ligga kvar på en hög nivå.
– Det skulle vara väldigt överraskande om ett land som Kina skulle kunna stå vid sidan av och titta på krisen utan att beröras. Men trots allt kommer Kinas tillväxt att vara fortsatt hög, sade Strauss-Kahn.
Han tillade att det för Kinas del är av yttersta vikt att landet fortsätter omställningen till att bygga mer av tillväxten på inhemsk efterfrågan och inte förlita sig på exporten i lika hög grad.
Enligt Strauss-Kahn kommer även Brasilien, ett annat viktigt tillväxtland, att känna av krisens effekter. Men även där räknar han med att landet klarar av att stå emot påfrestningarna.
Han passade samtidigt på att ge en känga till regeringar och andra beslutsfattare runt om i världen för att de missbedömt hur allvarlig finanskrisen i själva verket är.
– Jag tror man kan säga att alla har underskattat styrkan i finanskrisen. Vad som utgör krisens rötter sitter djupare än väntat, sade han.
Också Världsbankens chef Robert Zoellick uppmanade de politiska ledarna att inte glömma de fattigare delarna av världen när de planerar sina ekonomiska räddningspaket. Världsbanken har identifierat 28 länder som riskerar att drabbas hårt av krisen.
– Vi kan inte begära att de fattigaste ska betala det högsta priset. För de fattiga kan effekterna av den här krisen bli livslånga, sade Robert Zoellick.