Internationella energiagenturen IEA har fullständigt misslyckats med att förutsäga oljeprisets utveckling. Trots det har världens ekonomer blint följt agenturens råd.
IEA:s prognoser slog helt fel
Mest läst i kategorin
Ekonomerna i samtliga västliga länder som är med i den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD baserar överlag sina rådgivningar på IEA:s prognoser.
En blick i organisationens rapporter, World Energy Outlook, visar att förutsägelserna varit fel från 1997 och framåt, enligt danska tidningen Ingeniøren.
Slutsatsen kommer från den brittiskfödda civilingenjören Hugh Sharman som driver den internationella energikonsultfirman Incoteco från Danmark.
Han har plöjt igenom rapporterna och jämfört siffrorna med hur oljepriset egentligen har utvecklats.
I rapporterna från 1998, 2002, 2004 och 2006 spår IEA ett omedelbart fall i priserna. I själva verket var oljepriset i full gång att stiga. IEA har också förutspått en svag stigning av oljepriset fram till 2030 på lite över 100 dollar fatet.
Ändå är priset redan i dag är uppe i 127 dollar.
– IEA har lovat billig olja men verkligheten visar något helt annat, konstaterar Hugh Sharman.
Bygget av hundratals gaskraftverk är ett direkt resultat av IEA:s spådomar. Flera av dem kommer aldrig att brukas, eftersom det inte kommer att finnas tillräckligt med gas att driva dem, anser han.
Den svensk oljeexperten Marcus Hjelm är besviken på felaktiga prognoser.
– Det amerikanska energidepartementet EIA, Energy Information Administration, har gjort samma misstag. De tittar för lite på produktionen, säger han till Realtid.se.
Dessutom anser han att ekonomerna gör fatala missar.
– SEB-banken gick ut i höstas med att oljepriset skulle falla till 55 dollar i år. Bara för att oljepriset går upp så innebär det inte att efterfrågan minskar. Tvärtom kör vi mer bil Sverige nu än annars. Många länder har också lägre skatter på bensin.
– Men nu börjar många gå sina egna vägar. Investmentbanken Golden Sachs gick ut häromdagen med att oljan snart kommer kosta 200 dollar.
I november kommer den internationella energiagenturen IEA ut med nästa rapport.
– Jag har hört att det blir en helt annan riktning än tidigare, säger Marcus Hjelm.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.