"Då har jag 20 bolag noterade". Tre år har gått sedan Johan Staël von Holstein tog in den första entreprenören i kuvösen Iqube. Hur har det gått? "Det finns ingen i hela världen som kunnat tjäna pengar på en inkubator", säger han själv.
Holstein: "Kom tillbaka om tio år"

Mest läst i kategorin
Två killar och en powerpoint – det är så det börjar. Om Iqube tror på killarna så får de hjälp att komma igång. Det kostar på – för alla inblandade. Iqube går med förlust. Men vad gör väl det när land ska byggas.
Att ingen någonsin kunnat tjäna pengar på en inkubator rör inte Johan Staël von Holstein i ryggen.
Sedan i somras finns Iqube i Spårvagnshallarna en bit från Stureplan i Stockholm.
– Vi har ett fantastiskt läge. Vi är väl kapitaliserade. Vi har fantastiska lokaler. Vi har en väl inarbetad affärsmodell. Vi vet att den bevisligen fungerar. Vi kan visa att vi faktiskt levererat enorma värden, dundrar han.
Mer än så är han inte beredd att säga om de värden han skapat. Frågan är fel ställd. Tre år är för lite.
– Kom tillbaka om tio år. Då har jag 20 bolag noterade.
Bland hundratalet bolag i Iqubes portfölj i dag får 25 aktiv hjälp med affärsplan, bokföring, avtal, pr och annat under sina första år i utbyte mot en tiondel av aktierna och en månadsavgift som täcker ungefär hälften av vad hjälpen kostar. Målet är dubbelt så många bolag till år 2011.
Iqube betraktar omkring 30 av bolagen som tillväxtbolag i dag.
Sammanlagt finns en årsomsättning motsvarande 191 miljoner kronor i bolag som har eller haft med Iqube att göra, redovisat under 2006 eller 2007 men inte tidigare.
23 bolag har skapat 22 miljoner i vinster, men 53 andra har skapat 110 miljoner kronor i förluster enligt de uppgifter som Realtid.se fått fram genom Bolagsverket.
Fast Johan Staël von Holstein tycker att det är för tidigt att döma företagen efter omsättning och resultat.
Vilka är då hans egna mått på framgången?
– Hur mycket pengar bolagen rest, självklart. Hur mycket folk och kvalitén på de de rekryterat. Hur mycket skatter de betalar och antalet konkurser och antalet aktiebolag som bildas där ägarna blir lyckliga och glada, svarar Johan Staël von Holstein.
• Miljonerna
Enligt honom själv har 37 procent av alla bolag i portföljen skaffat riskkapital från andra än Iqube genom emissioner. Han hävdar att Iqube bidragit till att de 30 etablerade bolagen med ljus framtid tagit in 230 miljoner kronor i riskkapital.
Den sista december 2007 redovisades tillgångar för 170 miljoner kronor som tillgångar i aktiva bolag. 45 nya miljoner har tillkommit efter årsskiftet. Resten har bolagen redan förbrukat.
• Jobben
”Den senaste undersökningen visar att 500 arbetstillfällen har skapats” skriver bolaget till Realtid.se. För ett år sedan hade de bolag som fick aktiv hjälp enligt Iqube i snitt 6,3 anställda inklusive entreprenören själv (som inte alltid är anställd). Iqube multiplicerar med 80 bolag och räknar med att hela portföljen skapat 500 jobb. I själva verket redovisar bolagen 232 anställda varav 161 finns i aktiva bolag i portföljen.
• Skatterna
Skatter är ett viktigt argument för Johan Staël von Holstein, som hävdar att entreprenörer, inte arbetare, bygger landet. Fast för alldeles nyetablerade bolag är det förstås inte lätt att skaffa sig beskattningsbara vinster. De flesta etablerade företagen i portföljen nolltaxerar. Sammanlagt har de redovisat knappt en miljon kronor i skatt för 2007.
• Konkurserna
Enligt Iqube har vart tionde bolag gått i konkurs. Iqube medger sju konkurser. Läget är oklart i tiotalet bolag bland annat på grund av namnbyten. Flera har ännu inte rapporterat till Bolagsverket att verksamheten kommit igång.
Nu ger Bolagsverket knappast en rättvisande bild av var engagemanget och framtidstron finns. Det är upp till ägarna att bedöma.
Johan Staël von Holstein äger själv hälften av Iqube Holding AB. Sjätte AP-fonden äger 25 procent, Investor fyra procent. Ett tjugotal privata investerare äger resten.
Tillsammans har de investerat 85 miljoner kronor i två emissioner. Ingen av ägarna vill stå för att de kräver avkastning – inte ens de som satsat sina egna pengar.
Vad säger aktieägarna?
– Aktieägarna säger ingenting. De litar på min modell och har inga invändningar. De har läst vad jag skrivit. De har kompetens erfarenhet och pengar. De tror på det här, säger Johan Staël von Holstein och konstaterar att det viktigaste för entreprenörer i tidiga skeden är att mötas av en positiv anda.
– Jag har kommit fram till att man bara ska omge sig med ja-sägare. Det sista man vill höra är ”ge upp”.
Både Investor och Sjätte AP-fonden sitter sedan i somras med i styrelsen för Iqube. Båda avböjer de att kommentera utvecklingen för Iqubes portfölj, men de är mycket positiva.
– Vi har sett att kan man få hjälp i en kuvös så kommer man snabbare på fötter, säger Sjätte AP-fondens vd Erling Gustafsson.
– Vi tycker att Iqube är ett spännande alternativ till statliga inkubatorer.
Exakt hur spännande är det för tidigt att säga.
– Vi ser det som en investering, men naturligtvis tar det väldigt lång tid.
Hur lång tid?
– Jag vågar inte uttala mig om det.
Investor har sedan 2006 lagt fem miljoner kronor på Iqube, mindre än en promille av de elva miljarder kronor som Investor ska fynda för just nu.
– Vi har valt att kalla det sponsringsinvestering, för vi ser det både som en investering och som ett sätt att stödja en verksamhet som vi tycker är vitkig för ett entreprenöriellt Sverige, säger Investors informationschef Fredrik Lindgren.
Att pratet om sponsring innebär att Iqube inte har något krav på sig vill Johan Staël von Holstein inte gå med på.
– Alla inkubatorer i norra Europa har kommit till Investor och bett om pengar. Vi är den enda de satsat på. Det är otroligt respektlöst mot Investor att tro att de skulle kasta bort fem miljoner av aktieägarnas pengar på något som bara är trevligt.
Iqube ställer krav på hur entreprenörerna ska jobba, men Johan Staël von Holstein själv inga kapitalavkastningskrav – ännu.
– Jag är den mest långsiktige investeraren i Sverige, säger han.
Kanske har han rätt i det.
– Det tar sju till tio år att bygga ett bolag. Först 2012 ska jag ha en riktigt bra, elak maskin för företagsskapande. År 2020 ska den leverera fantastiska vinster. Jag hoppas att mina barn kommer att vara stolta över vad jag byggt upp år 2050, säger han.
Finanskrisen, hur påverkar den Iqube?
– Jag hoppas att finanskrisen är slutet på en finansiell era där räknenissar skapar finansiella instrument som ingen förstår och en återgång till en industriell och entreprenöriell era med respekt för ägande och långsiktiga investeringar. Jag driver en mångfaldsmodell. Förr eller senare får jag in ett Skype vilket teoretiskt skulle ge mig möjligheter att investera i 1,7 miljoner bolag till.
Oddsen för ett Skype är små. Räcker det med ett rimligare exempel?
– Får jag in ett Icon och säljer på peaken så är jag hemma, säger han.
Än så länge finns Iqube bara i Stockholm och Göteborg. Bolaget slår nu också upp portarna för ett kontor i Luleå. Siktet är inställt på alla universitetsorter i Sverige.
Någon omedelbar expansion utomlands är ännu på väg, även om Johan Staël von Holstein undersöker möjligheterna i Kina.
David Hässler
08-545 871 35
Sven Wettergrund
08-545 871 33