Realtid

Glädjen över krispaketet blir kortvarig

administrator
administrator
Uppdaterad: 06 okt. 2008Publicerad: 06 okt. 2008

Stockholmsbörsen är i en fallande långsiktig trend, där vi nu under hösten söker ännu en tillfällig lågpunkt inför en uppgång under några veckor upp till ett par månader.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Räddningspaketet i USA, som till slut fick ett JA bör i sig inte få någon större effekt på börsen, då det mesta hann att diskonteras under den utdragna processen efter att den första signalen om finanspaket kom för drygt två veckor sedan.

Reaktionerna i Asien nu på morgonen är negativa, där Tokyobörsen och dess Nikkeiindex faller med 4,2 procent under pågående handel.

Här kan du beställa ett speciellt nyhetsbrev med veckans aktieanalys från Ingemar Carlsson som skickas ut varje måndag innan börsens öppnande.

OMXS 30 index (780,39) var ned till 750, som lägst den 30 september för att sedan stiga något i slutet av förra veckan. 750-nivån är dessutom lägsta notering så här långt under hela 2008. Därmed definieras trenden som fallande och vi kan inrikta oss på nya lågpunkter framöver. När väl alla instanser sagt ja till finanspaketet innebär det att börserna i världen slipper ett totalt sammanbrott. Glädjen över att finanspaketet gått igenom blir kortvarig, då vi kan konstatera att många aktörer passade på att agera på köpsidan redan innan allt var klart.

Det ökar sannolikheten för att säljarna nu kommer att dominera utvecklingen en tid.

Index har ett viktigt stöd vid 748, vilket i bästa fall kan hålla tillfälligt men jag räknar med att stödet bryts och ger en fortsättning ned till nästa stöd vid 720.

Vi har sett index skapa tillfälliga motreaktioner dels under våren och dels under sommaren efter lågpunkten den 15 juli. Båda dess uppgångar bröts efter 8 respektive 6 veckors uppgång och det är det vanliga mönstret i en långsiktigt fallande trend, där uppgångarna vanligtvis blir mellan 6-13 veckor.

Närmast räknar jag med att vi får en nedgång, vilken sedan ska leda till en lågpunkt, där index på nytt kan stiga under ett antal veckor. Om denna lågpunkt kommer vid 720 eller 693 eller någon annan nivå är i dagsläget svårt att avgöra men den dag uppgången inledas får vi inrikta oss på ett lyft på 12-18 procent för index.

ANNONS

Tidsmässigt finns det anledning att räkna med en lågpunkt under de kommande veckorna fram till den 4 november. Redan den 11 oktober har vi årsdagen av säljsignalen från förra året och vi har tidigare sett vändningar under perioden 10-13 oktober. Vi får närmast se om detta ger oss någon hjälp i år.

Dollarn

USD/SEK (7,10) är i en stigande trend efter en lägsta notering i våras vid 5,82 kronor. Under sommaren skapade dollarna sedan allt högre bottnar och därmed fick vi ett trendbrott bekräftat för en mer långsiktig uppgång, Denna rörelse bekräftades också via EUR/USD som visade samma mönster med en allt starkare dollar under sommaren.

Signalen i USD/SEK var därmed äkta och en fortsättning mot högre nivåer var då trolig. På vägen uppåt finns det motstånd vid 7,20 kronor och 7,40 kronor. Den senare nivån utgjorde ett viktigt motstånd vid uppgångsförsök under våren 2007 och den nivå visade sig då vara stark. Troligen kommer första steget i en större uppgång avslutas kring 7,40-nivån inför en rekyl under ett antal veckor. Så länge trenden är stigande kan vi inrikta oss på att dollarn kommer att fortsätta mot högre nivåer under de kommande 12-15 månaderna.

Med en allt starkare dollar ser vi också att oljepris kommer att fortsätta mot låga nivåer.

Enskilda aktier

Hennes & Mauritz (280,50) klarade av en tillfällig uppgång under sommaren och sensommaren, där vi fick se 339 kronor som högst, så sent som den 22 september. När sedan delårsrapporten kom den 30 september föll aktien snabbt ned till stödnivån 265 kronor.

Så länge detta stöd håller finns det utrymme för en tillfällig uppgång innan den långsiktiga trenden tar H&M till lägre nivåer. Ett mycket viktigt stöd återfinns vid 248-250 kronor, där aktien vänt flera gånger under uppgångsfas 2005 och 2006. Nu får samma nivå tjänstgöra som stöd på nytt. På sikt räknar jag att även 248-nivån bryts och ger en fortsättning ned mot ännu lägre nivåer men det är en senare fråga.

ANNONS

Ericsson B (57,70) har visat styrka under sommaren och en del av hösten genom att etablera allt högre bottnar. Men när stödlinjen vid 64,00 kronor bröts var den stiganden bruten och aktien gav då en nedgångssignal och den positiva trenden var därmed bruten. När sedan 63-nivån också bröts fick vi en signal på fortsatt nedgång till intervallet 50,00-51,00 kronor. Självklart kommer vi att få motreaktioner uppåt på vägen men trenden är fallande, där ett första stöd finns vid 55,00 kronor och ett andra stöd finns sedan vid 52,00 kronor innan det är dags för ett test av lågpunkten från den 19 mars i år vid 50,25 kronor.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS