UPPDATERAD (2) Gaskonflikten mellan Ryssland och Ukraina trappas upp. Länderna anklagar varandra för att ha stoppat exporten av rysk gas till Europa via Ukraina.
Gaskrig trappas upp
Mest läst i kategorin
Premiärministern i Tjeckien, EU:s nuvarande ordförande, Mirek Topolanek, säger att det pågår förhandlingar mellan Gazprom och det ukrainska gasbolaget Naftogaz.
– Om leveranserna inte har återupptagits till i morgon (torsdag) måste vi besluta vad mer som ska göras. Det är oacceptabelt att EU:s medlemsstater ska behöva lida för det här, sade Topolanek till journalister, rapporterar TT:s korrespondent Maria Davidsson från Prag.
Det tjeckiska ordförandeskapet håller på att samla in information om situationen i de drabbade länderna för att se vilken hjälp som behövs och hur medlemsländerna kan ställa upp för varandra.
Enligt en talesman för Ukrainas statliga gasbolag Naftogaz har Ryssland har helt stoppat all leverans av gas som passerar Ukraina till länder i Europa.
Ryska Gazproms vice vd anklagar å sin sida Ukraina för att ha stängt av alla gasledningar till Europa.
Konflikten har redan har lett till att 17 europeiska länder drabbats av gasbrist. Leveranserna minskade drastiskt redan i tisdags till följd av en pristvist mellan Ukraina och Ryssland.
EU uttrycker allt större oro över situationen. Cirka 80 procent av all rysk gas till EU passerar Ukraina.
EU-kommissionen föreslår att observatörer ska skickas till Ukraina för att mäta trycket av naturgas i ledningarna från Ryssland, rapporterar AFP.
– Olja och gas får inte användas som politiska vapen, vi måste kunna hitta professionella mekanismer som inte påverkas av politikens upp- och nedgångar, säger samtidigt EU:s utrikesrepresentant Javier Solana i spansk radio.
Som ett resultat av gaskonflikten är nu en rad länder i framförallt Östeuropa utan rysk gas samtidigt som vintervädret håller ett hårt grepp om kontinenten.
Sverige påverkas sannolikt inte av gasbråket, eftersom landet är betydligt mindre beroende av gas än många andra i Europa.
Många andra länder i Europa är dock beroende av naturgas för upp till en tredjedel av sina energibehov.
Gasen används till att via turbiner framställa el till både hushåll och företag, liksom till uppvärmning av byggnader både via centralvärmesystem och i enskilda hushållsanläggningar. Gasspisar och gasugnar är också vanliga.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.