Realtid

Fusk på hög nivå

Helene Rothstein
Uppdaterad: 16 okt. 2008Publicerad: 16 okt. 2008

Utländska copy/paste-studenter avstängda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt fler utländska studenter som läser masterutbildning vid Lunds universitet fälls för fusk. Bristande språkkunskap och kultur ges som förklaring. Att åka fast innebär ofta en personlig katastrof.

På masterutbildningen Economic Demography, vid ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds universitet anmäldes tre fall av fusk vid årsskiftet.

Två av studenterna kom från Kina och åkte dit för att de lämnat in uppsatser som de hade snott från internet.

I ett protokoll från universitetets disciplinnämnd förklaras det ena fallet så här:

”Hennes begränsade kunskaper i engelska och hennes svårigheter att uttrycka sig skriftligen i detta språk gjorde att hon valde att delvis använda material författat av andra, som uttryckte liknande tankar liknande hennes egna.”

Påföljden blev avstängning en månad. Den andra kinesiske studenten stängdes av i två månader.

Ovanstående fall är ganska typiska för utländska studenter som åker fast för fusk vid Lunds universitet.

– I de fall som jag kan överblicka handlar det om tidsbrist eller språkproblem. De som kommer hit har inte den erfarenhet av att skriva en längre text på engelska, säger Martin Dribe, ansvarig för masterutbildningen som de gick på.

ANNONS

I början, berättar Dribe, tar flera utländska studenter extrakurser och självförtroendet är på topp.

– Sen hinner de inte. Det talas ibland om att de inte vet vad fusk är. Men i de här fallen var det solklart fusk. De hade tagit hela uppsatser på internet och kopierat rakt av.

I våras stängdes en 30-årig utländsk man av i två månader och fick inte delta i undervisningen för internationella masterprogrammet i offentlig sjukvård.

Vid samma period åkte två andra utländska studenter dit för plagiat vid utbildningen Consumer Culture Theory. En fick varning. Den andra stängdes av i två månader.

En tredje manlig utländsk student som läste masterutbildning i epidemologi och biostatistik stängdes av i två månader för att han hade haft med sig egna anteckningar till tentamen.

Prestationskrav, missförstånd, tidsbrist och extrajobb är vanliga förklaringar som studenterna ger i förhören.

Är det bra att stänga av dessa studenter?

– Det kan diskuteras. De som stängs av får inte tentera eller gå på föreläsningar men de får ju lov att studera. Vi blir skyldiga att hjälpa de som fälls extra mycket. Har man inga straff alls blir det meningslöst att fälla någon, säger Martin Dribe.

ANNONS

– Men det hela känns inte bra – av flera skäl. Dels tar ärendena massa tid för oss; vi ska upptäcka fusk och sitta med i disciplinnämnden. Sen, som lärare, vill man ju att eleverna ska vilja lära sig och inte fuska.

I samband med att problemen tilltog i fjol har institutionen infört ett intyg där varje ny student får intyga att de förstår vad akademiskt fusk är för något.

Men varje masterutbildning informerar olika. Några informerar inte alls, enligt Åsa Grunning, koordinator för mastersutbildningarna vid Lunds universitet.

Hon tycker att universitet borde ge centrala direktiv om vad information kring fusk ska innehålla. Anledningen till att det trillat in så många fall i disciplinnämnden tror hon beror på flera saker, bland annat att man inte är van vid att nätstölder uppmärksammas i hemlandet.

– I viss mån beror det på kulturskillnader, säger hon.

– Man har olika traditioner kring hur man kan använda material. Det finns studenter som kommer hit som aldrig har skrivit en uppsats. I många kulturer jobbar man inte på det sättet.

Åsa Grunning påpekar också att de engelska språktesterna inte fångar upp elevernas färdigheter.

– För enskilda masterstudenter som åker fast är det en katastrof. De kan ofta inte komma tillbaka och fortsätta eftersom det krävs att man har klarat den förra kursen för att fortsätta med nästa, säger Åsa Grunnig.

ANNONS

– Men, frågar hon sig, vad skulle straffet vara då? Detta är ett ganska allvarligt brott.

Göran Bexell är rektor för Lunds universitet.

Varför ser det ut så här?

– Detta är ingenting vi har faktisk kunskap om. En spekulation är att det finns olika kulturer. Alla utländska universitet har inte samma kontrollsystem som i Sverige, säger Bexell.

– En annan förklaring är att antalet utländska studenter ökar på avancerad nivå plus att vi skärpt uppföljningssystemet och infört gemensamma sökmotorer.

Vad ska ni göra för att färre studenter ska stängas av?

– Vi måste arbeta på att få ner den här siffran och då är informationen de får i början helt avgörande. Vi är mycket mer noggranna nu än när jag började för 5 – 6 år sedan.

Ni ska inte göra om era masterutbildningar?

ANNONS

– Nej, vi kan inte ge avkall på att skriva arbete på ett akademiskt sätt.

Har ni svaga internationella studenter?

– Nej, det tror jag faktiskt inte.

Läs plagiatintyget som ekonomisk-historiska institutionen har infört

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS