UPPDATERAD Allt fler hushåll räknar med fallande bostadspriser framöver
Fler spår fallande bostadspriser
Mest läst i kategorin
För tredje gången på fyra månader är det fler hushåll som tror att priserna på bostadsmarknaden faller än som tror på stigande priser.
– Det är första gången på fem år som pessimisterna överväger tre av fyra månader, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB som står för rapporten.
Enligt SEB:s senaste boprisindikator tror 37 procent av de tillfrågade att bostadspriserna kommer att falla det kommande året, jämfört med 31 procent en månad tidigare.
32 procent tror på stigande priser, en minskning från 39 procent.
– Men en stor andel tror också på oförändrade priser, konstaterar Nyström.
Förklaringen kan vara att det finns signaler som drar åt olika håll.
Det finns en osäkerhet om utfallet av den nya fastighetsskatten och förändringarna i reglerna för uppskov vid försäljningar. Negativa konjunkturutsikter, fallande bostadsrättspriser och fallande börskurser pekar också nedåt.
Samtidigt tror många att Riksbankens reporänta, som styr de rörliga lånen, inte kommer att stiga nämnvärt. Tvärtom tror nästan hälften av hushållen att den är oförändrad eller lägre om ett år. Förra gången hushållen fick den frågan, i november i fjol, var det bara 16 procent som trodde på oförändrad eller lägre reporänta om ett år.
Boprisindikatorn visar också att allt färre hushåll planerar att binda sina lån. Bara fyra procent av dem som har helt eller delvis rörliga lån tänker binda de tre närmaste månaderna. Det är den lägsta nivån sedan SEB startade sina mätningar. Och det är rätt tänkt, menar Nyström.
– Med en svagare konjunktur i pipeline är det rationellt av hushållen att inte binda mer av sina lån.
Andra mätningar visar en starkare tro på att bostadspriserna ska öka. Till exempel har 200 fastighetsmäklare i Stockholm, Göteborg och Malmö svarat SCB att de tror att nedgången är tillfällig och att priserna vänder upp igen redan första kvartalet i år. Undersökningen gjordes på uppdrag av bolåneföretaget SBAB.
– De har ju ett eget intresse att försvara. Vår enkät bygger på vad hushållen själva tror, säger Nyström.
SEB:s undersökning bygger på 1.002 intervjuer som Demoskop genomförde under perioden 30 januari-6 februari.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.